De Gezonde Smikkelweken 2024 – In de stad waar het onderwerp gezondheid bovenaan de politieke agenda hoort te staan, zijn vandaag de Gezonde Smikkelweken ‘24 ingeluid. Het grootste groenteprogramma van Nederland voor kinderen in de basisschoolleeftijd, heeft drie eerdere edities bewezen dat groente eten leuk, lekker en belangrijk is. De helft van de volwassenen en 1 op de 7 kinderen heeft overgewicht; dit vraagt om meer aandacht voor gezonde voeding. Zo’n 70.000 kinderen, thuis en op bso’s, doen dit jaar mee aan het gezonde initiatief van Stichting Spoony. Een zomer vol met groente-challenges, spelletjes en recepten, op weg naar een betere leefstijl en toekomst.

Meedoen kan tot en met 1 september 2024 via www.gezondesmikkelweken.nl.

De Gezonde Smikkelweken 2024

Dit artikel is verzorgd door Stichting Spoony

De gekste groente leuk en lekker

Gezondheidsorganisaties verkondigen een gigantisch gezondheidsprobleem*. Kinderen groeien niet meer gezond op – 1 op de 7 kampt met overgewicht.** Dit moet en kan anders. Drie eerdere Gezonde Smikkelweken edities van Stichting Spoony – met deelnemende kinderen vanuit bso’s en thuis uit heel Nederland – hebben laten zien dat kinderen de gekste groente interessant, leuk en lekker vinden.

Succes bewezen

Wetenschappelijk onderzoek*** toont aan dat ervaringsgerichte voedingseducatie – zoals activiteiten van de Gezonde Smikkelweken – effectief is om kinderen een gezondere leefstijl te geven. Ook liet onderzoek zien dat het groente-activiteitenprogramma goed past in de volle bso agenda’s. De kinderen én ouders zijn overheersend enthousiast over de manier waarop er spelenderwijs meer groente wordt gegeten. Win-win.

Voedingseducatie

Phaedra Mensen, voorzitter Stichting Spoony: ”Het nieuws van de afgelopen tijd zegt genoeg: er is te weinig aandacht voor gezonde voeding. We leven ongezond en nemen kinderen hierin mee. Ik zie dit al jaren en heb daarom ook Stichting Spoony opgericht, op missie om kinderen vaker en meer groente te laten eten. En met succes. Alleen is er duidelijk meer nodig, te beginnen bij voedingseducatie. Ik ben trots op het feit dat er dit jaar bijna 70.000 kinderen op bso’s meedoen aan de Gezonde Smikkelweken, en dat álle kinderen thuis in Nederland kosteloos mee kunnen doen vanaf vandaag. Ik hoop dat dit bijdraagt aan een positieve ommezwaai in zowel onze leefstijl als de politieke focus op dit onderwerp.’’

De Gezonde Smikkelweken 2024 van start

Kinderchef Nick Toet, op een bso in Den Haag.

Officiële start met bekende kinderchef

Deze editie van de Gezonde Smikkelweken is vandaag officieel ingeluid, samen met kinderchef Nick Toet, op een bso in Den Haag. Er zijn gele bietfrieten met groene mayo gemaakt, er is een zintuigenspel gespeeld met gekke groente als de tamarillo en er is een regenboogpizza gebakken.*

Bron: https://nos.nl/artikel/2524910-organisaties-slaan-alarm-gezondheidsramp-in-de-maak
**Bron: RIVM 
*** Bron: Gezonde Smikkelweken onderzoek, Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2022. Evaluatie opschaling van de Gezonde Smikkelweken op de buitenschoolse opvang. 2022-040 VG. Louis Bolk Instituut, Bunnik.