De hovenier staat de laatste jaren flink in de belangstelling. En dat is mooi. We gaan steeds meer inzien dat de hovenier leverancier is van tuingeluk en welbehagen. Wij Nederlanders maken al heel lang echt werk van onze tuinen, maar de laatste jaren gaat dat toch iets anders. Ze worden groener. We krijgen meer oog voor de natuur in onze achter- en voortuin. Planten en bomen staan hoger op onze tuinwensenlijstjes. En het is de hovenier die de groene klus steeds vaker mag klaren.
De hovenier helpt
met bloemen en planten
Toch is het verstandig om zelf ook even na te denken over deze drie basisvragen:
- 1- Wat is Tuingeluk?
- 2- Welke grondsoort heeft mijn tuin?
- 3- Hoe zit het met de zon?
1-Zon of schaduw
Om van gemakkelijk naar moeilijk te gaan. Op welke uren zonlicht op welke plaatsen in de tuin valt, is een kwestie van waarneming en eigen-tuin-ervaring. Daar kom je wel uit. Planten die van de zon houden of juist schaduw, daar is ook wel uit te komen.
2-Grondsoort
Het bepalen van de grondsoort is al wat lastiger. Is het klei- zand- of veengrond? De bodemkaart van Nederland kan uitsluitsel bieden als je het niet zeker weet. En de hovenier natuurlijk. Voor veel bloemen en planten is een juiste grondsoort van vitaal belang.
Hortensia’s
Hortensia’s bijvoorbeeld, staan over het algemeen gesproken graag op een humusrijke, beetje lichtzure grond, die bovendien waterdoorlatend is. Daarbij is een beschutte plek aan te raden. Een prachtige soort is de Annabelle, met haar grote witte bolvormige bloemenkoppen. Maar je hebt ook rode, roze en blauwe. En wat denk je van de Green Delight. Een groen bloeiende hortensia die door het groene vak de tuinbelofte van 2020 is genoemd.
3-Tuingeluk
De laatste vraag is het meest lastig om te beantwoorden. Tuingeluk kan voor iedereen weer anders zijn. Toch hebben we hier niet helemaal te maken met iets uiterst individueels. Er zijn een paar principes voor tuingeluk die voor ons allemaal gelden.
Ben van Ooijen, de man achter het tuinen-inspiratie-park Appeltern, heeft 4 van die principes heeft vastgesteld. Daar zou je je voordeel mee kunnen doen.
- zorg voor een goede verhouding tussen groen en verharding
- zorg voor een mooie combinatie van hoog en laag
- creëer rust en privacy
- haal niet meer tuinwerk op je hals dan je zou willen
Met deze vier principes en in je achterhoofd de grondsoort en de zon-inval in je tuin ben je aardig bewapend.
Toch worden tuinbezitters steeds efficiënter. In die zin, dat ze het denk- en doewerk liever uitbesteden aan de hovenier. Geen kopzorgen, meer tijd over en resultaat verzekerd. Dat is een mooie definitie voor een vakman. Een groene wel te verstaan. De hovenier helpt.
Wil je ook in de groene sector werken, lees dan ook dit artikel op GroenVandaag: Verschillende banen in de groene sector.
Nog meer over de hovenier
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Een nieuwe baan als hovenier? Hier wat tips