Slimme en schone auto’s – In het Klimaatakkoord van ons kabinet staat dat Nederland in 2030 49% minder CO2 moet uitstoten, oplopend in 2050 tot 95%. Onder andere schoon vervoer gaat ervoor zorgen dat dit doel wordt bereikt. Alle nieuwe personenauto’s die in 2030 op de markt komen, moeten bijvoorbeeld 100% elektrisch zijn. Deze auto’s rijden dan op elektriciteit uit een batterij, waterstof-brandstofcel of zonnepanelen. In de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) staan de acties om in 2030 1,7 miljoen laadpunten in Nederland te hebben. Er zijn dan zo’n 1,9 miljoen elektrische personenauto’s in gebruik.

Slimme en schone auto’s

Niet alleen overheidssubsidies stimuleren elektrisch rijden ook klimaatzorgen en behoefte aan verantwoord en minder vervuilend gedrag. En natuurlijk de automakers die continu bouwen aan een steeds verleidelijker wagenpark. En slimmer. Een recent voorbeeld is de Smart#1.

Over het algemeen worden elektrische voertuigen als “smart” beschouwd vanwege de volgende eigenschappen:

  1. Duurzaamheid

    Elektrische voertuigen hebben geen uitstoot van uitlaatgassen, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan traditionele voertuigen.

  2. Efficiëntie

    Elektrische voertuigen hebben over het algemeen een hogere efficiëntie dan voertuigen met verbrandingsmotoren, waardoor ze ook minder energie verbruiken.

  3. Slimme functies

    Elektrische voertuigen kunnen worden uitgerust met slimme functies zoals connectiviteit, GPS-navigatie, autonome rijfuncties en andere technologieën die de rijervaring en het comfort verbeteren.


Vooral op het punt van de slimme extraatjes proberen de automakers zich te onderscheiden en vooruitstrevende autorijders aan te spreken. Die vooruitstrevendheid betreft niet alleen technische zaken zoals de batterij, sensoren, veiligheid of connectiviteit. Het oog wil ook wat. Met een futuristisch ontwerp maakt de autobezitter een statement, laat hij of zij zich graag kennen: de toekomst als lifestyle. Psychologie heeft altijd een grote rol gespeeld bij het populariseren van een bepaald automerk.

Futuristisch

Futuristisch is niet zozeer ver(der) in de tijd, maar eerder nu, op dit moment, maar dan wel met de allernieuwste snufjes. Futuristisch is morgen naar vandaag halen. Moderner kan je als autorijder niet zijn. Je  laat zien dat je smart bent door als eerste van de voordelen te genieten die technologie je biedt. En dan ben je ook nog verantwoord bezig. In meerdere opzichten. Elektrisch autorijden betekent een duurzamere en milieuvriendelijkere samenleving, en je ondersteunt de technologische vooruitgang en innovatie, die weer nodig is voor een gezondere wereld.

De overheid als aanjager

Elektrisch autorijden is de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen. Mede te danken aan de fikse stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en de lage bijtelling voor zakelijke rijders. Daarnaast zijn elektrische auto’s steeds betaalbaarder en zijn er meer oplaadpunten beschikbaar gekomen, waardoor de drempel om over te stappen op elektrisch autorijden lager is geworden.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Wie is die elektrische rijder?

In 2020 werden er in Nederland meer dan 60.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht, een stijging van bijna 40% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het aantal publieke laadpunten is inmiddels gegroeid tot meer dan 100.000. Nederland heeft als doelstelling om in 2030 alle nieuw verkochte auto’s emissieloos te laten zijn. We zijn dus hard op de goede weg.