Elektrische rijder – Op 1 januari 2023 telde Nederland ruim 300.000 elektrische auto’s. Naar verwachting zijn dat er eind dit jaar 400.000. Elektrisch rijden neemt een vlucht. Bijna een kwart van de nieuw verkochte auto’s is tegenwoordig elektrisch. Klimaat- en milieuproblemen stuwen de vraag naar elektrisch rijden, gesteund door een stevige rugwind van meer keus en goedkopere modellen.

Wie is die elektrische rijder?

elektrisch rijden en het opladen van je elektrische auto

Wat is zijn profiel?

Bewust

Elektrische autorijders zijn mensen die op zoek zijn naar duurzame oplossingen voor hun mobiliteitsbehoeften. Zij zijn zich bewust van hun impact op het milieu, overwegend positief ingesteld en vooruitstrevend in hun denken. Ze zijn bereid om te investeren in duurzame oplossingen en willen vaak graag hun levensstijl aanpassen om meer in overeenstemming te zijn met hun overtuigingen. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en zijn vastbesloten dat te bereiken.

Eigenwaarde

Daarbij heeft de elektrische autorijder door goed doen een sterk gevoel van eigenwaarde, gebaseerd op hun keuze van een groenere en milieuvriendelijkere manier van verplaatsen. Ze vinden het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld. Willen graag hun steentje bijdragen aan de strijd tegen milieu- en klimaatverandering, zijn daar trots op en laten dat graag weten door hun ervaringen te delen en anderen te inspireren om ook duurzamer te leven.
Oog voor innovatie en nieuwsgierigheid spelen ook een rol. Veel elektrische autorijders hebben interesse in een schone technologie.

Gemak en comfort

Maar de elektrische rijder houdt net als de niet-elektrische rijder ook van gemak. Rijgemak bijvoorbeeld. Niet te hoeven schakelen, omdat de traditionele versnellingsbak ontbreekt. Voor veel autorijders betekent dit minder stress. Met minder bewegende motoronderdelen is er ook sprake van minder slijtage en onderhoud en je kan de auto ook thuis opladen. Bovendien zijn elektrische auto’s zijn stiller. Dit zorgt voor een rustigere rijervaring en minder afleiding tijdens het rijden.

De toekomst van de elektrische auto is veelbelovend. De roep om duurzaamheid wordt alleen maar groter, de technologie blijft zich ontwikkelen en elektrische auto’s zullen steeds betaalbaarder worden, waardoor een haalbaar alternatief voor benzine- en dieselauto’s. Bovendien zullen nieuwe technologieën zoals solid-state batterijen, draadloos opladen en autonoom rijden de mogelijkheden en voordelen van elektrische auto’s vergroten. En de transitie naar een duurzamere en milieuvriendelijkere versnellen.

Fotocredits:
introfoto: chuttersnap, op Unsplash.
foto2: Michael Marias, op Unsplash.