Recyclebaar – Ook in de groene sector is recyclen inmiddels een tak van sport geworden. De zwarte kweekpotten die om de plantenkluit zitten, zijn in veel gevallen van 100% gerecycled kunststof. En sommige designpotten worden inmiddels gemaakt van onder andere afgedankte visnetten en afvalkurk. De tuinbouw heeft zelfs ontdekt dat stengels van planten kunnen worden gebruikt als bouwmateriaal, meststof, plafondabelen en vliegtuigstoelen.

Recyclebaar

In elke industrie probeert men zo innovatief mogelijk in te spelen op het hergebruiken van producten en materialen. Maar wie aan recyclen denkt, zal niet zo snel op matrassen komen. Vandaar dat het nieuws begin dit jaar nogal wat aandacht kreeg: Nederland koploper in de wereld in matrasrecycling.

Succes

Dit succes heeft enerzijds te maken met met de hoeveelheid matrassen die wij Nederlanders jaarlijks afdanken. Ongeveer 1,7 miljoen, vertelt de NOS. Het loonde dus de moeite om uit te vinden wat je met dit afgedankte materiaal kan doen. De resultaten waren verbluffend. Drie belangrijke grondstoffen worden nu teruggewonnen: metaal, textiel en bonded foam. Het metaal gaat naar staalindustrie, het textiel wordt verwerkt tot garens en van het foam worden isolatiemateriaal en valondergronden, judomatten en ondertapijt gemaakt.

Recyclebaar matras

De matrassenindustrie is nu zover dat het 100% recyclebaar matras een feit is. Bovendien met lange levensduur, met name door het gebruik van zogenoemd koudschuim. Dat is een unieke kunststof met nagenoeg geen schadelijke stoffen. De open cel structuur zorgt dat het matras goed ‘ademt’ en vocht kan afvoeren. Door de veerkracht van het materiaal vormt het zich zonder kuilvorming naar je lichaam. De voordelen van een recyclebaar matras zijn er dus niet alleen voor het klimaat, maar ook voor ons.

Drukpunten

Sta wel even stil bij je drukpunten van schouders en heupen en kies voor een matras dat je kan aanpassen naar wens. Veel rug- en nekklachten ontstaan door een slaaphouding die niet wordt ondersteund door het matras.

Op een goed matras hoort goed beddengoed. Lees hier op Groenvandaag over duurzaam bedtextiel.

sierplanten, biodiversiteit, vaste planten zijn vaste klanten in de tuin

Optimale bodem

Wat een matras doet voor ons lijf doet een bodem voor onze planten in de tuin. Heb je eenmaal de optimale samenstelling gevonden, en daar hoort de duurzaamheid bij, dan krijg je het beste resultaat.

Lees ook over het recyclen van metalen.

Fotocredits: introfot, Adam Kuylenstierna, op Unsplash.

Nog meer over duurzaamheid

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: