Decoratief buitenkleed – Een tof buiten vloerkleed in de tuin is natuurlijk helemaal hip tegenwoordig, maar hoe weet je nou voor welke kleur, print of formaat je moet gaan? Een kleed is in de tuin net zo belangrijk als je interieur binnen, dat het goed bij elkaar aansluit en de kleuren bij elkaar passen. Hiermee vrolijk je je tuin op, creëer je een tweede ‘woonkamer’ in de buitenlucht of verleng je je woonkamer als het ware. In dit blog geven we je een aantal tips en wat inspiratie hoe je dit aan moet pakken.

Decoratief buitenkleed

Warmte in de tuin

Een decoratief buitenkleed is overal in de tuin toe te passen; gezellig onder de overkapping, op je terras, op het grasveld tussen de bloemen en planten, onder de met rozen en clematis begroeide pergola of op bijvoorbeeld je balkon gecombineerd met potten vol met viooltjes of lavendel. Zodra er een kleed op de vaak wat kille tegels komt te liggen, creëer je al meteen meer warmte in de tuin. Picknicken in eigen tuin? Waarom niet? Met een vrolijk oosters buitenkleed kom je al erg ver. Door de felle kleuren ontstaat er meteen gezelligheid en een comfortabele zit. Al laat het voorjaar nog even op zich wachten met zo’n mooi kleed komt de warmte uit het oosten vanzelf naar jou toe.

tuin aankleden met een buitenkleed

Hortensia

Heb je nou een vrij royaal terras? Kleed dit dan aan met of een groot decoratief buitenkleed van 2 x 3 m of ga voor een wat speelser effect met 2 of 3 kleinere kleden, een ronde en rechthoekige bijvoorbeeld en laat deze overlappen. Hierbij is het wel belangrijk dat er een kleur terugkomt in beide kleden. Combineer dit dan ook weer met mooie planten/bloemen. Mijn persoonlijke favoriet is de hortensia, deze is ook perfect voorbij een terras, de plant is populair, een opvallende verschijning en je hebt er lang plezier van. Deze bloemen komen het meest voor in het blauw, roze of wit. Als je dus net zo gek bent op deze bloem als ik, kijk dan wel goed naar de kleuren combinatie die je maakt. Blauw is bijvoorbeeld leuk te combineren met oranje, omdat deze kleuren elkaar versterken, maar in dit geval moet je uiteraard wel houden van een lekker kleurrijk geheel. Als je gaat voor een witte hortensia, is een gekleurd vloerkleed van Wonder Rugs natuurlijk wel al snel gewenst. Om wat kleur in de tuin te creëren.

Kleurcombinaties

Als je kijkt naar kleurcombinaties zijn er eigenlijk 3 variaties die het beste werken.

Ton sur ton

1: Ga voor een ton sur ton look. Hiermee gebruik je wel kleur in de tuin, alleen op een rustige manier. Denk aan paars, maak gebruik van paarse viooltjes, lavendel en ons kelim beige buitenkleed waar een mooie paars tint in verwerkt zit. Je gaat dus voor eén kleur, maar maakt gebruik van verschillende tinten die je gebruikt door de hele tuin. Je creëert eenheid en rust.

Versterkende kleuren

2:  Een grote trend van het moment is het gebruiken van kleuren die elkaar versterken. Denk hierbij aan blauw en oranje, rood en groen, paars en geel of iets rustiger: zwart en wit. Een mooie rode bloem met planten om zich heen werkt bijvoorbeeld ook al erg lekker. Ze staan recht tegen over elkaar in de kleuren cirkel en versterken elkaar hierdoor. Geen zin in kleur? Maak de tuin gezellig met lekker veel mooie groene planten en ga qua interieur voor zwart/ wit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ons Arabisch zwart witte buitenkleed.

Uitbundig

3: In de tuin durven mensen vaak iets uitbundiger te zijn qua kleurgebruik dan binnen, dus lekker veel verschillende kleuren gebruiken is ook zeker niks mis mee, maar pak dit wel goed aan. Zorg dat kleuren terugkomen in zowel de bloemen en planten, als het interieur en een van onze vele kleurrijke buitenkleden.

Neem eens een kijkje op de website van Wonder Rugs en zie het rijke aanbod van buitenkleden gemaakt van zowel pet, als kunststof. Je wordt betoverd door onze vele prachtige prints en kleuren.

TIP: Wil je behalve een gezellige ook een duurzame tuin, lees dan dit artikel op GroenVandaag: Waarom gebruikmaken van duurzame materialen