Originele rozenhaag – Waarom geen haag met rozen. Rozen zijn bij uitstek geschikt om een haag van te maken. Een originele rozenhaag is losser en speelser dan een gangbare haag. Je tuin wordt een nóg fijnere plek met maandenlang geur en kleur. Een rozenhaag is sterk en gaat jarenlang mee.

Originele rozenhaag

Dit artikel is verzorgd door iVerde / Roses4Gardens

Romantische haag

Voor een romantische haag zijn heesterrozen, grootbloemige rozen en trosrozen geschikt. Ze zijn er in vele kleuren. De bloeiperiode loopt van juni tot ver in het najaar. Deze haag past naadloos in een cottagetuin en zorgt voor contrast in een strakkere tuin. Voor hogere hagen, tot twee meter, zijn struikrozen geschikt. Van klimrozen kun je een grotere tuinwand maken. Wel moet je klimrozen aan bijvoorbeeld een hekwerk vast binden.

Natuurlijke haag

Wilde of botanische rozen zijn geschikt voor een meer natuurlijk ogende haag. Er zijn lage en hoge variëteiten. Ze hebben voldoende ruimte nodig; de meeste wilde rozen groeien breed uit. Na de bloei vormen ze mooie rozenbottels, waar vogels dol op zijn. Zelf kun je er jam van maken voor een flink portie boordevol vitamine C.

Een originele rozenhaag voor jarenlang genot

Stekelige omheining

Vroeger werden wilde rozen in dichte beplantingen rond een nederzetting geplant. De stekels moesten ongewenste bezoekers op afstand houden.

6 rozentips

  • Kies voor een rustig beeld rozen van één kleur of met overeenkomstige bloemkleuren.
  • Let er bij meerdere rozensoorten op dat de hoogtes niet teveel van elkaar verschillen.
  • Lagere rozenhagen zijn zeer geschikt langs een terras of pad.
  • De plantafstand varieert per soort roos en het effect dat je wilt hebben; zo kunnen rozen bij een hek wat verder uit elkaar staan.
  • Plant voor een bredere haag twee rijen met de rozen om en om.
  • Zorg voor een standplaats met minimaal 5 uur zon, geef voldoende mest en snoei in het voorjaar.

Kijk op www.roses4gardens.nl voor meer informatie.