Gevoelstemperatuur – Het is nog niet zo heel lang geleden dat voorspeld werd dat energie in de toekomst goedkoper zou worden. Wind- en zonne-energie zouden een vlucht nemen, nog slimmere apparaten remmend werken op het verbruik, en innovaties staan op doorbreken, zoals als waterstof en Kinetic 7, een vorm van waterstof die met minder energie gemaakt wordt.
Energie en de gevoelstemperatuur
De argumenten gelden nog steeds. Waarmee geen rekening werd gehouden, zijn de klimaatregels die versneld worden ingevoerd, de oorlog in Oekraïne die geleid heeft tot gassancties en het op den duur dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.
Het gebeurde allemaal in een korte periode. Het zette de energiewereld op zijn kop. Alle Nederlanders hebben het nu over energie. Iedereen verdiept zich erin.
Besparen is het devies
Wie vast zit aan zijn energiecontract kan overwegen het op te zeggen. Wie zijn contract uitdient is vooral geïnteresseerd in besparingen.
Omdat de meeste van ons eigenlijk nog tamelijk energie-onbewust zijn, valt op het gebied van besparen nog heel veel te winnen. Om te beginnen door uit te zoeken hoeveel energie de apparaten in je huis verbruiken. Het is een eye opener.
Een hele bijzondere manier van besparen is het nemen van kamerplanten. Groene en bloeiende kamerplanten veraangenamen de woonruimte, zo oordelen onze hersenen. Ze bezorgen ons een behaaglijk gevoel. Het is nooit uitgedrukt in graden, maar we zijn allemaal wel vertrouwd met de term gevoelstemperatuur. Kamerplanten verhogen de gevoelstemperatuur. Probeer het. Je wordt er altijd wijzer van. Want wat kamerplanten wetenschappelijk bewezen wel doen is de lucht in je woonruimte zuiveren.
Warm water
Zo’, 20% van onze energierekening wordt besteed aan het verwarmen van water. Douchen en baden vraagt het meest aan energie, maar het kopje koffie en thee leveren ook een stevige bijdrage. Er zijn verschillende manieren om energie te besparen op warm water. Minder lang douchen; een energiebesparende douchekop; het plaatsen van een boiler.
Met apps dop je mobiel kun je allerlei energiebesparende maatregelen nemen om het verbruik van je huishoudelijke apparaten te regelen.
Energiecontract
Maar de basis van een gezonde energierekening blijft een verstandig energiecontract. Maar moet dat in deze tijd nu vast of variabel zijn?
Bij een variabel tarief verandert het maandelijkse termijnbedrag met de energieprijzen mee. Nu de energie zo duur is, is dit een optie. Maar wie zegt dat energie niet nog veel duurder kan worden? Dan heb je toch liever een vast contract.
De meeste energie aanbiedingen zijn tegenwoordig gebaseerd op vaste energietarieven. Dat betekent dat men gedurende de duur van het contract iedere maand hetzelfde betaalt. Ook als de energieprijzen stijgen. Gunstig. Maar als de prijzen dalen is dat ongunstig.
Omdat de energieprijzen zo fluctueren is het sowieso handig om te kijken naar de opzegvergoeding in je contract. Ben je flexibel? Kun je zomaar overstappen van de ene naar de andere energieleverancier? Hoe zit het met de overstapboete?
Fotocredits:
-foto 1: Scott Webb, op Unsplash.
-foto 2: Gustavo Quepon, op Unsplash
-foto 3: Carson Masterson, op Unsplash
Meer over kamerplanten
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Deze kamerplanten gaan jouw donkere hoekjes opfleuren