Oranjebloesem – Van een magische, witte kerst met sneeuwvlokken was ook dit jaar geen sprake. De kerst van 2015 gaat zelfs de boeken in als de warmste ooit gemeten. In de maand december zijn er meer vlinders geteld dan sneeuwvlokken. De Forsythia staat nog ongeduldig op zijn beurt te wachten, maar de fraaie Toverhazelaar staat inmiddels al vol in bloei. Bloeiende Narcissen en maartse Viooltjes zijn inmiddels ook al vrolijk van de partij. Hiermee maken de sneeuwgoden gevoelsmatig plaats voor lentekriebels.

Oranjebloesem

Zelf had ik nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, althans niet sterk uitgesproken. Maar als ik zie hoe planten reageren op deze relatief hoge temperaturen en het feit dat de kortste dag alweer is geweest, kan ik niet anders dan concluderen dat planten doen wat ze het liefst lijken te doen. Namelijk bloeien, met als doel de soort in stand te houden. Onbaatzuchtig, optimistisch ingesteld en het vizier gericht op de toekomst en dit alles onder het motto ‘Carpe Diem’ (pluk de dag) wat zo veel betekent als: waarom tot morgen uitstellen wat vandaag gedaan kan worden? Tja….daarmee maken deze dankbare positievelingen zeker een punt!

oranjebloesem

Wispelturig en onvoorspelbaar

Natuurlijk beseffen we allemaal dat de winter nog niet voorbij is en het is ook goed dat we nog een koude periode krijgen. In het noorden van het land hebben ze hier zelfs al een voorproefje van gehad. Het geeft mooi weer hoe wispelturig en onvoorspelbaar de natuur is. En zeg nu eerlijk, dit maakt het toch juist leuk! Ondanks dat de natuur niet altijd synchroon loopt met het draaiboek van de mens -alsof de mens uit de natuur gestapt zou zijn- levert het ook mooie plaatjes op. Mijn frisgroene mat heeft zijn laatste maaibeurt van het jaar in december gehad terwijl de eerste vinken zich lieten horen. En hebben we mogen genieten van ‘sneeuwvlokken’ op een onverwachte plek.

Bloemen als sneeuwvlokken

Door het zachte weer en een beschutte plaats op het zuiden heeft onze Mexicaanse Oranjebloesem zijn eerste kleuren al laten zien. In ons klimaat is het meer regel dan uitzondering dat de Choisya twee keer per jaar bloeit. Maar ondanks dat december een verrassingsmaand is had ik dit niet verwacht. Choisya ternata ‘Royal Lace’ is een mooie wintergroene heester waarbij de zeer rijke hoofdbloei valt in de maanden mei en juni. In de  late zomer volgt er doorgaans een fraaie nabloei, zo ook afgelopen jaar. Dat de Choisya het jaar zou afsluiten met wat vuurwerk was een aangename verrassing. De witte bloempjes lagen als sneeuwvlokken over de plant verspreid.

Lees ook over de Skimmia in Fred’s choice.

choisya

Decoratief en welriekend

De ‘Royal Lace’ heeft met zijn zeer fijne, diep ingesneden bladeren -alsof het van kant is- een  Koninklijke uitstraling. Deze decoratieve bladeren verspreiden een citroenachtig aroma wanneer je ze tussen je vingers wrijft en met zijn naar oranjebloesem riekende bloemen, verspreidt de Choisya een heerlijke geur in de tuin. Deze geur is in het voorjaar vele malen sterker. Met name in de avond en ochtend geeft de Mexicaanse Oranjebloesem dan een extra dimensie aan onze tuin. Ook bijen en vlinders reageren dan enthousiast op deze stijlvolle sierplant.

Maar laten we niet te hard van stapel lopen, zo ver is het nog niet, als we de weersvoorspellingen mogen geloven is ‘normaal’ winterweer in aantocht. En jaah….. met kans op sneeuw.

Fred’s Choice wordt verzorgd door Plantkeuze, Get Inspired