Groen Kort – Korte nieuwsberichten uit de wereld van het groen. Deze week over eten, wonen, ruiken en een prijs. 1- Er is een nieuwe eetbare plant, de Sweet Peeper. 2- Stadsmensen willen wonen op een boerenerf. 3- Geurende rozen uit de Provence. 4- Een nieuw boek over voedselbossen. 5- Montana Lisianthus wint laatste Dutch Tulip Award.

Groen Kort

bitterzoete cressen

1-Sweet Peeper

Heerlijk door zijn stevige bite en de eenvoudige, droge bitterzoete smaak die lang blijft hangen. Sweet Peeper is perfect te combineren in zowel warme als koude gerechten/soepen en salades. De gele bladeren en roze-rode scheuten geven een gerecht een extra dimensie. Naast het blad kan ook de scheut gebruikt worden, ingelegd in het zuur is het een verrijking van salades en sandwiches.

Koppert Cress heeft Sweet Peeper in Nederland eind vorig jaar gelanceerd.

appartementen in oosterwold

2-Wonen op een boerenerf

Stedelingen kunnen nu ook wonen op het boerenerf van stadsboeren Tom Saat en Tineke van den Berg. Daartoe dienen de nieuwe appartementen van Natuurboerderij Vliervelden in Oosterwold. Onderdeel van hun Stadsboerderij Almere.
Het ‘Poortgebouw’  naast de stal biedt ruimte aan 21 duurzame appartementen. Een van de stedelingen die het drukke stadsleven verruilt voor zo’n appartement is Annemieke. Ze woont nu in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. “Het idee van het vrije land en vooral de gemeenschapszin spreken me enorm aan. Ik woon straks in een buurtje waar mensen open staan voor elkaar”, verwacht Annemieke.

rozenplantjes uit de provence

3-Heerlijk geurende rozen uit de Provence

Jaarlijks ontstaan er in de Provence, Zuid Frankrijk, circa 200.000 nieuwe rozenplantjes. handwerk van de familie Meilland en haar medewerkers. Na een testperiode van 5 tot 7 jaar in Frankrijk en op diverse locaties in Europa, Japan en USA, worden er jaarlijks zo’n 10 tot 15 nieuwe rassen geïntroduceerd. Slechts een paar van deze zijn geschikt om in de geurende selectie te komen. Eén van de allermooiste en heerlijkst ruikende rozen van Meilland, ‘Princesse Charlene de Monaco’.

Bekijk hier meer Meiland Rozen.

groen kort

4-Voedselbos: inspiratie voor ontwerp en beheer

Een nieuw boek van Groen-auteur Madelon Oostwoud . Dit keer over voedselbossen. Die staan volop in de belangstelling, omdat ze bijdragen aan een duurzame voedselproductie. Dit boek is de ideale kennis- en inspiratiebron voor (particuliere) eigenaars van groene terreinen, beheerders en liefhebbers van permacultuur. Met een schat aan achtergrondinformatie en waardevolle tips op het gebied van ecologie en landschap, dierenleven, beheer, opbrengst en nog veel meer. De boekpresentatie is woensdag 23 januari op de Bio-beurs in Zwolle.

groen kort

5- Montana Lisianthus wint laatste Dutch Tulip Award

Jongstleden donderdag werden de laatste Dutch Tulip Awards uitgereikt tijdens het Nieuwjaarsevent van Royal FloraHolland. In de categorie snijbloemen won Montana Lisianthus met hun prachtige enkelbloemige roze ‘Botanic Pink’ Lisianthus. Eigenaresse Corine van Holst: “Het winnen van deze award is een prachtige erkenning, echt geweldig!”

De Dutch Tulip Award is een noviteiten-prijs.

LEESTIP: Lees ook dit Kort Nieuws op GroenVandaag: Kort nieuws oktober 2023: plantmaand

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Lisianthus straalt op Margriet Winter Fair

Nog meer Groen Kort Nieuws

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Kort nieuws september 2023: najaar

Kort nieuws juli 2023

Kort nieuws, mei 2023

Kort nieuws, april 2023