Kort nieuws oktober 2023

Agapanthus-rassen met 100 dagen bloei

Kort nieuws oktober 2023 – De Agapanthus-rassen van De Wet Plant Breeders staan daadwerkelijk drie maanden onafgebroken in bloei. Deze ontdekking komt voort uit een grondig onderzoek uitgevoerd door Royal Flora Holland. Dat is een significant verschil met de bloeitijd van de reguliere agapanthus die rond de 35 dagen ligt.
Op 12 mei 2023 begon het beoordelingsproces voor zes soorten Agapanthus van De Wet Plant Breeders bij het testcentrum van Royal Flora Holland. Tijdens dit beoordelingsproces ondergingen de planten strenge tests, zoals simulatie van donker transport en blootstelling aan verkoopomstandigheden buiten. De laatste fase omvatte het verpotten in een pot van 15 liter en het monitoren van de voortgang tot 20 september 2023.
Gedurende de uitgebreide evaluatie werden verschillende aspecten van de planten nauwkeurig geanalyseerd, waaronder het aantal goede bloemknoppen, de houdbaarheid, de sierwaarde van de bladeren en de bloeiperiode. Uit de verzamelde gegevens kwam de verbazingwekkende ontdekking naar voren, dat alle zes variëteiten een gemiddelde bloeitijd hebben van meer dan 112 dagen.

100 dagen bloei agapanthus

Agapanthus van De Wet Breeders

Nieuw: Aloë Medivera

Amigo Plant introduceert de Aloë Medivera. Een exclusieve en verfijnde variant van de traditionele Aloë Vera. Oorsprong
Aloë Vera, met zijn oorsprong in de mediterrane woestijn, staat bekend om zijn robuustheid en de vermogens om zelfs zonder regelmatig water te overleven. In de tijd van Cleopatra was het al een gewaardeerde plant in Egypte, beroemd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Aloë Medivera brengt al deze intrinsieke kwaliteiten naar voren, maar aangepast voor de optimale groei en verzorging in huiselijke omgevingen.
Amigo Plant had in het verleden zelf Aloë Vera geteeld, maar was ontevreden over aspecten zoals de neiging van de plant om snel vlekken te ontwikkelen, onstabiele groei en het ontbreken van een volle pot. Dit leidde tot de beslissing om te stoppen met de traditionele teelt van Aloë Vera en het op te nemen in hun eigen veredelingsprogramma. Na een uitgebreid proces dat begon in 2016, kwam in 2019 het eerste prototype van de Aloë Medivera tot bloei.

Aloë Medivera

Aloë Medivera

Ficus carica – LITTLE MISS FIGGY

Op de eerste dag van de 33e editie van GrootGroenPlus 2023 keurde de keuringscommissie van de KVBC de nieuwigheden. Met als resultaat één Gouden Medaille. Deze plant was ingezonden door Van der Peijl Tuinplanten uit Zundert en Handelskwekerij G. Hoogenraad BV uit Ederveen. De jury prijst het mooie, diep ingesneden en sierlijke blad en de vele, eetbare vruchten van deze opvallend compacte plant. Zie voor meer info: KVBC.

Goud voor Ficus carica - LITTLE MISS FIGGY

Ficus carica – LITTLE MISS FIGGY

Tweekleurig springzaad in bloei

In de Chinese Kruidentuin van Hortus botanicus Leiden staat Impatiens balfourii, ook wel bekend als tweekleurig springzaad, in bloei. Van nature komt deze soort voor in de Himalaya, maar is ook in Nederland ingeburgerd. Impatiens is Latijn voor ‘ongeduldig’ en dat heeft alles te maken met hoe deze soort zijn zaden verspreidt. Die zitten in een doosvrucht die bij de kleinste aanraking al met veel kracht openspringt, waardoor de zaden tot wel 6 meter ver kunnen worden gelanceerd!

impatiens balfourii

impatiens balfourii

Verjaardagscadeau: nieuwe viool voor André Rieu

Kort nieuws oktober 2023

André Rieu kreeg zondag 1 oktober op zijn 74ste verjaardag een bijzonder fleurig cadeau aangeboden: een nieuwe viool. Geen Stradivarius, maar een vrolijke najaarsbloeier voor tuin, balkon en terras. De violist en orkestleider doopte op het Vrijthof zijn nieuwe Viola ‘André Rieu’ met champagne. Het tuinplantje met een intense kleurschakering van geel, rood en oranje is hem als eerbetoon aangeboden door de Nederlandse violenkwekers.

Vrijthof

Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht, reikte het fleurige cadeau uit. Op de terrassen van de horeca langs het Vrijthof staan de vrolijke violen deze herfst en winter te stralen. Ook passanten zijn spontaan getrakteerd op schalen met de nieuwe viool.

Vorstbestendig

Viola ‘André Rieu’ is een nieuwe grootbloemige viool die bloeit in de herfst en winter. Tijdens de bloeiperiode kijken de rechtopstaande bloemen je als het ware aan. De vorstbestendige plant behoudt door de korte bloemstelen een compacte vorm. Viola ‘André Rieu’ is veredeld door Syngenta Flowers uit Enkhuizen en zal vanaf najaar 2024 verkrijgbaar zijn bij tuincentra.

Verjaardagscadeau: Nieuwe viool voor André Rieu

Nieuwe viool voor Andre Rieu genaamd Viola Wittrockianan F1 Andre Rieu.

Fotocredits introfoto: Georg Eiermann, op Unsplash.