Groene energie, lekker warm, heerlijk fris, stap jij over naar een groene energieleverancier? De gasprijzen lijken geen plafond te kennen en de winter is niet eens begonnen. Uit cijfers blijkt dat veel mensen overgaan tot het kopen van kachels om hun energiekosten te drukken door zelf te gaan (bij)stoken. Maar veel nieuwbouwhuizen hebben niet langer een stookkanaal en in oude huizen zijn die vaak weggebroken. Wie in die omstandigheden zijn energierekening wil minderen, moet isoleren, besparen, in de kou gaan zitten of overstappen naar een groene energieleverancier. Ja, groen, want met het klimaat wil je ook rekening houden.
Groene energie
Lekker warm
Energie, we gebruiken het woord in bijna alle gevallen in de zin van dat we het thuis behaaglijk willen hebben. Lekker warm. Zeg maar grofweg de periode vanaf 1 november tot half april. Dan zit je toch niet graag met koude vingers en tenen op je bank. Wat behaaglijk is, verschilt per persoon. Voor de een is dat 17 en voor de ander 22 graden. Dat verschil in warmtebehoefte zie je terug in je rekening, dit jaar meer dan ooit.
Nog niet zo heel lang geleden stond je er eigenlijk niet bij stil; je zette bijna gedachteloos de thermostaat op het gewenste niveau. Nu is dat wel anders. En daarbij komt ook nog eens een klimaatdiscussie, waar niemand aan ontkomt. Je denkt nu wel na voordat je stookt.
En je verdiept je in fossiele en niet-fossiele warmte, zoals zonne-energie, wind-, water- en geo-energie. Groene energie dus, want die is niet alleen warm, ook nog eens toekomstbestendig.
fotocredits unsplash 1.-zonne-energie, nicholas doherty – 2. windenergie, american public power association.
Overstappen
Overstappen van energieleverancier kan verstandig zijn. Maar oplettendheid is geboden. Gelokt worden met een hoge korting of een verleidelijke welkomstpremie en vervolgens een hoog tarief betalen, schiet niet op. Het is dus goed om net zoals je dat bij zorgaanbieders doet energie-aanbieders met elkaar te vergelijken.
3 Tips bij overstappen
1- Vergelijk
Vergelijk de energie aanbieders. Dit kan gerust online op de energievergelijker. Je hebt alleen je postcode nodig. Welke aanbieders hebben betere voorwaarden? Hoeveel voordeel per maand kan de overstap opleveren? Is er misschien een welkomstbonus of cadeau? Al deze info is op de vergelijker te vinden. De goedkoopte aanbieder komt bovenaan te staan de duurste onderdaan. Maar de goedkoopste is niet altijd de voordeligste. Iedere aanbieden heeft zijn eigen contractdetails: looptijd, vaste of flexibele tarieven, duurzaamheid.
2- Overstap aanvragen
Vanuit de energievergelijker kan je een overstap aanvragen. Dat gaat online via een formulier. Binnen een aantal dagen ontvang je een e-mailbevestiging van je nieuwe leverancier en krijg je 14 kalenderdagen bedenktijd. Afhankelijk van het huidige contract, is de overstap binnen 6 weken een feit.
3- Opzeggen oude contract
Accepteer je het voorstel, dan zegt je nieuwe energie-aanbieder je contract bij je huidige energieleverancier op. Zo zit je geen moment zonder stroom of gas.
Lees op de energievergelijker nog meer over overstappen en over groene energie aanbiedingen.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Stucwerk met thermische isolatie voor extra duurzaamheid
Heerlijk Fris
Naast de groene energie die voor je lichamelijke warmte zorgt, heb je nog een vorm van groene energie. Eentje die zorgt voor geestelijke frisheid. Ik bedoel de energie die je krijgt van bloemen en planten om je heen. Het houdt je fris.
We weten allemaal dat een groene leefomgeving heel erg goed is voor ons welzijn en welbevinden, vandaar dat groen in huis weer helemaal hip is. Zeker met de feestdagen zijn er prachtige planten om het heel gezellig te maken thuis. Wat denk je van Anthurium, kerststerren, een uitbundige Amaryllis, of een rode azalea, begonia of kalanchoë. Allemaal gezelligheidsbrengers die niet alleen sfeerverhogend zijn, maar ook temperatuur verhogend. Dat laatste kun je niet meten, maar wel voelen: een van de zoveel wonderen van groen.
Meer over groene sfeerbrengers
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Energie gevende groene planten als studiemaatje