Bollenasiel Cronesteijn – Cliënten en begeleiders van het bollenasiel van Hoeve Cronesteijn in Leiden voeren een nieuwe lading uitgebloeide bloembollen aan. Het loopt storm momenteel. Grote aantallen verdorde blauwe druifjes, narcissen en hyacinten worden door de inwoners van Leiden en omgeving afgeleverd en krijgen een tweede leven.

Bollenasiel Cronesteijn

bollenasiel

Tweedehands

Bij Hoeve Cronesteijn, een dagbesteding van de Gemiva-SVG Groep, werken mensen met een beperking. De cliënten nemen de zorg voor de tweedehands bollen op zich, verwijderen de verdorde bloemen en bewaren ze tijdelijk in bakken. Komend najaar worden de bollen opnieuw geplant in de eigen tuin en op andere plekken in de regio. Daarmee krijgt de omgeving in het voorjaar van 2018 meer kleur en wordt een bijdrage aan de biodiversiteit geleverd.

Elke bol is welkom

Initiatiefnemer Margreeth van Dam: “Veel mensen gooien hun uitgebloeide bollen weg, maar dat is jammer. Bollen zijn duurzame planten en bloeien ieder voorjaar opnieuw! Elke bol is welkom, maar wel met blad. Daar halen bloembollen namelijk hun energie uit om opnieuw tot bloei te komen. Bollen zouden eigenlijk op veel meer plaatsen hergebruikt moeten worden, bijvoorbeeld in eigen tuin. Maar ook buurttuinen of schooltuinen kunnen een asiel beginnen. Het is niet moeilijk, levert leuke contacten op, minder afval en natuurlijk heel veel voorjaarsbloemen!”

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Het Bollenasiel in Leiden gaat weer open

Tweedehands is in de wereld van bloemen, planten en bollen nog niet ingeburgerd, daarmee lopen de groene sector wel achter op andere sectoren die de optie nieuw en gebruikt bieden.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Inmiddels zijn er op meerdere plaatsen initiatieven genomen om een bollenasiel op te zetten. Bijvoorbeeld in Oegstgeest door de Oegstgeester Volkstuinvereniging.

Voor alles over bloembollen kun je een kijkje nemen op bloembol.org.