Pelargoniums overwinteren – Over het overwinteren van Pelargoniums doen veel wijsheden de ronde. Soms waar, soms niet waar. GroenVandaag ging te rade bij Arjan de Graaf, eigenaar van kwekerij Alderhandt en gespecialiseerd in het kweken van een breed assortiment, ruim 500 soorten, pelargoniums.
Pelargoniums overwinteren
Vermijd nachtvorst
Door Arjan de Graaf
De laatste tijd krijg ik veel vragen over het overwinteren van de pelargoniums. Dus hieronder een aantal tips en wetenswaardigheden.
-Pelargoniums kunnen absoluut geen nachtvorst hebben!
Fout! Een nachtvorstje kan weinig kwaad, zolang de planten in de ochtend direct weer ontdooien. In hun gebied van herkomst zijn er ook koude nachten en perioden.-Pelargonium moet koel overwinteren!
Fout! Ze kunnen bij 6 graden overwinteren, maar ook bij 30 graden. Het idee van koel overwinteren is gekomen uit de tijd dat we alleen ruimte hadden op koele en onverwarmde plaatsen in huis. Maar dat is de minimum temperatuur, ze kunnen ook gewoon op de vensterbank boven de verwarming. Vorstvrij betekent dat het boven nul moet zijn, maar een graad of 8 vinden ze een stuk prettiger!-Pelargonium kan het beste in de kelder gezet worden!
Fout! Dat kunnen sommige soorten wel overleven, maar het liefst staan ze zo licht mogelijk, juist in de winter. Deze planten stammen af van Afrikaanse planten met een grote lichtintensiteit op hun natuurlijke groeiplaatsen.
Licht is belangrijk
Het beste kunnen Pelargoniums overwinteren op een zo licht mogelijke plek bijvoorbeeld vensterbank, kas en serre. De temperatuur is van minder belang, zolang het minimaal vorstvrij is en overdag maar boven de 4 graden komt. Belangrijker is eigenlijk een plaats met een zo laag mogelijke luchtvochtigheid. Dit om schimmels te voorkomen. Bij huiskamertemperatuur doen ze het ook prima!
Droog is belangrijk
Wat belangrijker is, is de voorbereiding voor het overwinteren. De planten willen bij kouder weer zo droog mogelijk staan en het beste kunnen ze als voorbereiding buiten alvast op een plek gezet worden waar ze goed op kunnen drogen.
Periode van snoeien is belangrijk
Veel planten zijn mooi gegroeid in de zomer en misschien een tikkeltje te groot geworden. Iets snoeien kan heel goed en haal gerust die grote uitstekende takken eraf, maar probeer de basis van de plant zoveel mogelijk intact te houden.
De grote snoei kan het beste pas plaats vinden in maart. Als er nu al gesnoeid gaat worden, gaan de planten weer groeien, terwijl we ze in een rustperiode willen krijgen.
Bladsnoei en water geven
Veel planten hebben heel veel blad. Door de grote oudere bladeren te vewijderen (bladsnoei) wordt de plant luchtiger en heeft die minder snel last van schimmels en ongedierte. Er mogen best wat kale stukken stengel te zien zijn in de winter.
Water geven in de winter moet vooral met mate! De pot mag helemaal opdrogen, de bladeren mogen zelfs een beetje slap worden, dan een beetje water geven. In een warmere ruimte is dat dus meer dan in een koele ruimte. We willen dat de groei zo veel mogelijk stil staat of heel langzaam gaat. Dat heeft vooral te maken met de kortere daglengte, waardoor ze eigenlijk te weinig licht krijgen voor gezonde groei, door ze droog te houden wordt de groei afgeremd.
Kijk voor verzorgingstips ook eens op Europe in Bloom.
Binnenhalen en stekken
De beste tijd om Pelargoniums binnen te halen, hangt van veel omstandigheden af. Heb je een mooie droge plek in de zon (onder een afdak bijvoorbeeld of tegen een zuidmuur) en het vriest ’s nachts nauwelijks, dan kunnen ze rustig buiten blijven. Heb je niet zoveel ruimte of zijn de planten echt te groot geworden, dan is het ook mogelijk om nu stekken te maken en deze dus als kleine planten te laten overwinteren. De planten kunnen weer naar buiten als het gevaar voor nachtvorst geweken is, eventueel nog even verpotten naar een maatje grotere pot.
foto-credits:
-intro foto, rgb stock, micromoth, Kevin Tuck
-pelargonium blad, rgb stock, mzacha, Michal Zacharzewski
-pelargonium bloemen, rgb stock, lusi, Sanja Gjenero
-archief
Nog meer over pelargonium
En lees deze artikelen op GroenVandaag: