OEGSTGEEST – De periode tussen grofweg 20 juli en 20 augustus wordt wel de hondsdagen genoemd. Dat is de astronomische benaming voor het verschijnsel waarin de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld de Grote Hond gelijk opkomt met de zon. De dagen zouden garant staan voor warme en broeierig dagen.
Hondsdagen
Komen de hondsdagen met regen, dan komen we slechte tijden tegen.
Komen de hondsdagen helder en klaar, dan wacht ons een gunstig jaar.
Elders
In België gebruikt men de term hondsdag, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 °C.
In het oude Egypte werden de dagen geassocieerd met de aanwezigheid van veel muggen en vliegen. Een periode waarin het water van de Nijl op zijn allerlaagste peil stond, en bevreesd werd afgewacht of de nieuwe vruchtbare periode weer zou aanbreken.
Betekenis
Het betekenis geven aan de periode is eerder een kwestie van volkswijsheden en overlevering dan dat er een meteorologisch bewijs voor is. Wisselvalligheid is gedurende deze dagen zeker niet uitzonderlijk.
Een zonnehoed komt van pas
Door de omstandigheden gedwongen vieren meer Nederlanders dit jaar de hondsdagen in eigen land. Op stranden, op campings. Maar de echte rust is nog het best te vinden in de eigen achtertuin. Onder de zonneluifel of parasol en met een verfrissend glas citroenwater. Alsof je ergens anders bent dan thuis. Kortom, toch een zomer om in te lijsten. Nu nog iets tegen de zon. De parasol bijvoorbeeld. Of een zonnehoedje.
Maar de echte zonnehoed –Echinacea– heeft vooral geen parasol nodig. Die vindt het heerlijk onder een stralende hemel. De plant laat de warmte zijn afhangende bloembladeren koesteren. De overeenkomst met onze tuinparasol is trouwens overduidelijk. Staat bovendien schitterend in je tuin, deze zonnehoed.
Meer zomer in je tuin?
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag.