Rolluiken en zonnescherm – Een huis met veel licht is een ruim gedeelde wens bij huizenkopers. Een lichte woning vinden we aangenaam. Licht en zicht werkt positief op ons gemoed, homo videns als we zijn. Die behoefte is evolutionair terug te voeren naar ons savannebestaan.

Rolluiken en zonnescherm

De wereld waarin we nu leven mag dan onherkenbaar veranderd zijn, wij mensen zijn niet veel anders dan honderdduizend jaren geleden. De huizen van nu zijn de grotten van toen, een eigen veilige plek. Zochten we vroeger beschutting tegen de warmte onder de bladeren van de bomen, nu klappen we ons zonnescherm uit. Sloten we voorheen onze grot met berenvellen af tegen kou en indringers, vandaag de dag laten we onze rolluiken zakken.

Isolerende rolluiken en zonnescherm

Isolerende rolluiken

Het nadeel van veel ramen in je huis is dat die in de zomer meer warmte binnenbrengen dan je lief is en in de winter meer kou.

37% van de warmte in huis gaat verloren via ramen en deuren. Rolluiken verkleinen dat percentage aanzienlijk. Dat betekent een behoorlijke besparing op je energierekening.

Rolluiken verkleinen het warmteverlies in de koude periode aanzienlijk, omdat door de stilstaande lucht tussen raam en rolluik een isolerende laag ontstaat; warmte binnen blijft en kou buiten. Rolluiken dempen bovendien het geluid van buitenaf.

Benut de winter

In de zomer werkt het andersom. Dan willen we de warmte juist buiten houden en de koelte binnen en op het terras. Hier bieden zonneschermen een uitkomst. Let wel op dat je zonnescherm tijdig aanschaft. Benut, in verband met lever- en montagetijden, de winter voor het uitkiezen en bestellen van je scherm, dan weet je zeker dat je er profijt van hebt op de eerste zonnige dag van het jaar.

Een zonweringsdoek beschikt over een waterafstotende laag en beschermt je tegen UV-stralen. Het doek blokkeert hierdoor gemiddeld tussen de 90% en 99% van de UV-stralen.

groene gevels

Omgevingstemperatuur

Rolluiken en zonneschermen zijn uitermate geschikt om onze directe omgevingstemperatuur te regelen. Maar hoe zit het met een groot stedelijk gebied? Op welke manier draai je hier aan de thermostaat? Dan zullen we weer terug moeten naar het groen. Bewezen is dat meer groen in bebouwde omgeving voor verkoeling zorgt in de zomermaanden die steeds heter worden, terwijl groene daken en groene gevels weer een isolerende werking hebben.

Groene gevels

Groene gevels kunnen trouwen bijzonder fraai zijn. Met de hangende trossen van de blauwe regen lijkt het wel of muren zijn afgewerkt met kant, en de wilde wingerd zorgt in het najaar voor een waar kleurenspektakel. Groene gevels met kleurrijke zonneschermen of strakke rolluiken leveren prachtige combinaties die elke woning meerwaarde geven en een persoonlijke touch, want zowel in groen als raamdecoratie kunnen je kiezen wat jij mooi vindt.