Nederlandse Woestijnroos – Flink aanpoten voor de extra vakantiekrachten bij Kalanchoëkwekers zoals bij De Veranda-Solisplant in Monster. Dankzij het warme en droge weer is de vraag naar het bloeiende vetplantje, ook wel woestijnroos genoemd, explosief gestegen. Terwijl de meeste tuinplanten vanwege de hitte en aanhoudende droogte massaal instorten, bloeit de kleurrijke Kalanchoë dapper door. Aan dat uithoudingsvermogen dankt de plant zijn symbolische betekenis: volharding en eeuwige liefde.
Nederlandse Woestijnroos
Droogte
Ook onder de huidige tropische omstandigheden heeft de vetplant voldoende aan slechts een scheutje water per week. Paul Ras, woordvoerder namens Always Kalanchoë: ‘Juni en juli zijn normaliter erg rustige maanden voor veel kwekers, maar dankzij de aanhoudende droogte wordt er nu juist stevig doorgewerkt. Door de extra vraag verwachten we dit jaar naar een record van 100 miljoen verkochte Kalanchoës te groeien.’
Behalve als tuinplant is de bloeiende vetplant vooral bekend als kamerplant. In 2017 produceerden Nederlandse kwekers ruim 95 miljoen Kalanchoës voor binnen- en buitenland. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Herkomst Kalanchoë
Kalanchoë behoort tot de vetplantenfamilie en telt 125 bekende soorten. Het woord is een Latijnse verbastering van het Chinese woord ‘Kalan Chau’. In China is de plant inheems, net als in Zuid- en Zuidoost Afrika. Vooral in Madagaskar komen veel Kalanchoës voor. Rond 1930 werd de exotische beauty naar Europa gehaald en veredeld door Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld, wiens naam naar de Blossfeldiana-soort is gegaan.
Tegenwoordig is het een heel populaire woonplant, om de enorme keuze in kleur en vorm én het gemak van de verzorging. De plant biedt een exotische uitstraling in combinatie met het gemak van een vetplant die voor een groot deel zelfredzaam is. Bonuspunten krijgt Kalanchoë voor het feit dat de meeste soorten volle zon kunnen hebben en zo voor buitengewoon vrolijke vensterbanken zorgen.
Meer info op www.mooiwatplantendoen.nl
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Senecio Mount Everest wordt Curio Mount Everest
Foto-credits: VidiPhoto.
Meer over vetplanten
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Vetplanten, woonplanten van de maand juli