Gouden Eeuw in bollen– Tuinmannen van Keukenhof hebben de eerste bollen geplant van een spectaculair bloemenmozaïek. Hiermee is een start gemaakt met het planten van zeven miljoen bloembollen in het lentepark.

Gouden Eeuw in bollen

Handel, wetenschap en kunst

Het Keukenhof thema voor 2016 is “Gouden Eeuw”. De periode waarin Nederland een bloeiperiode doormaakte op het gebied van handel, wetenschap en kunst. Dit is ook de periode waarin de wereld werd ontdekt en de tulpenhandel floreerde.

Delfts Blauw

Het nieuwe bloemenmozaïek toont een Delfts Blauw tegel waarin de handel over zee en Amsterdamse grachtenpanden zijn afgebeeld. Het mozaïek is voor het eerst in twee lagen geplant voor een langere bloei in het voorjaar. Het mozaïek heeft een afmeting van 250m2. Er zijn 100.000 bloembollen gebruikt; tulp, muscari en crocus.

bloembollenmozaiek_Gouden_Eeuw

Inspiratietuin

De Gouden Eeuw vormt naast het bloemenmozaïek een inspiratie voor de vele bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Nieuw in 2016 zijn een Gouden Eeuw inspiratietuin en een Delfts Blauw tuin.

Keukenhof is in 2016 geopend van 24 maart t/m 16 mei.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Fraai rapsterretje Rhodoxis Fairy Tale schittert met allure

Keukenhof 2019 in cijfers

Etalage voor de sierteeltsector

Keukenhof ontstond als een initiatief van een groep bloembollenkwekers en -exporteurs die een etalage voor de sierteeltsector wilden creëren. Het eerste seizoen was meteen al een succes. De bloemententoonstelling verwelkomde 236.000 bezoekers. Het oorspronkelijke park is ontworpen door Zocher in de Engelse landschapsstijl.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bloemrijke postzegel voor 75 jaar Keukenhof

In de herfst en voor de vorst

Het geheim is dat ze de kou van de winter nodig hebben om mooie bloemen te kunnen geven. De tuinjuweeltjes mogen daarom van september t/m december de grond in. Zorg ervoor dat ze vóór de eerste vorst in de grond zitten. Het beste is om een moment te zoeken waarbij het al wat kouder is. Plant je ze te vroeg, dan is de kans groot dat door de warmte het blad al begint te groeien.