Truffel van de Zee – Koppert Cress presenteert met trots een revolutionaire aanvulling op hun innovatieve assortiment: Codium Blue, de ‘Truffel van de Zee’. Deze uitzonderlijke zeewiersoort betovert met zijn hartige umami-achtige smaak en spannende ziltigheid. Met zijn diepblauwgroene kleur en speelse, koraalachtige structuur, belooft Codium Blue een culinaire sensatie te zijn die zowel het oog als de smaakpapillen verrast en verheugt.
Truffel van de Zee
Inspiratievideo gemaakt in Restaurant Basiliek Harderwijk.
Truffelvervanger
Culinaire sensatie
De knapperige en sappige Codium Blue kan worden gebruikt als truffelvervanger met zijn hartige umami-achtige smaak en spannende ziltigheid. De donkerblauwgroene Codium Blue heeft een speelse en koraalachtige structuur en is anders dan alle andere codium soorten. Het ziet eruit alsof het net uit de zee komt, met een zeer natuurlijke uitstraling, als zeewier in zijn puurste vorm, maar dan nog beter. Een echte blikvanger. Codium Blue is multi-inzetbaar en past vooral goed bij schaaldieren, vis, kip en plantaardige gerechten. De creatievelingen kunnen Codium Blue combineren met patisserie, desserts en ijs voor een onontdekt smaakniveau. Spoel licht af en eet het rauw zoals sashimi. Codium Blue wordt vaak rauw gegeten, maar ook licht gekookt in diverse gerechten.
“Normaal gesproken is codium een seizoensproduct en moet je het direct verwerken, maar Codium Blue is het hele jaar door te verkrijgen, wat voor veel chefs een meerwaarde is.”, aldus sterrenchef Yornie van Dijk van Restaurant Basiliek* in Harderwijk.
Codium Blue
Herkomst
De naam Codium Blue, waarbij Codium de Latijnse naam en de toevoeging Blue verwijst naar de ‘Blue zones’. Codium is een zeewier dat over de hele wereld in verschillende ‘Blue zones’ voorkomt. Al eeuwenlang worden groene algen gegeten als waardevolle aanvulling van voedingsstoffen, vezels en antioxidanten. Er zijn meer dan 100 specifieke soorten codium, elk met een andere smaak, kleur en textuur. Het wordt ook wel ‘Dead man’s fingers’ genoemd vanwege de vertakkingen die net vingers lijken. Langs de hele mediterrane kust is dit zeewier ook te vinden en wordt het seizoensgebonden geoogst. Reizende chefs zullen het verschil tussen de wereldwijde codium-variëteiten herkennen. Koppert Cress’ Codium Blue is geselecteerd vanwege zijn unieke vorm en umamirijke smaak. Bij Koppert Cress, waar men de fascinerende wereld van planten koestert, wordt Codium Blue beschouwd als ‘de truffel van de zee’ in hun Ocean Botanicals serie.
Codium Blue verpakking
Beschikbaarheid en houdbaarheid
Codium Blue is het hele jaarrond beschikbaar, wordt gekweekt en vervoerd in gefilterd zout zeewater. Het kan bewaard worden bij een kamertemperatuur van 17-25 °C tot en met de aangegeven houdbaarheidsdatum in een lichte omgeving. Geproduceerd in een maatschappelijk verantwoorde teelt, voldoet Codium Blue aan de hygiënische normen in de keuken. Het product is klaar voor gebruik, omdat het schoon en hygiënisch wordt gekweekt.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Serie Zeewier: Zeewier eten (4)
Onderwatergroenten
“Er zijn veel soorten codium beschikbaar, maar deze is toch wel echt uniek. Heel trots, want het is een uitdaging om deze kwaliteit jaarrond te hanteren. In mijn optiek een mooie truffelsmaak en samen met de Moai Caviar een verrijking van onze onderwatergroenten. Er zit nog zoveel meer in het vat, maar hier gaan we nog even niets over verklappen.”, aldus Rob Baan, eigenaar Koppert Cress.
Meer over zeewier
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Serie Zeewier: Wat is zeewier (aflevering 2)
Serie Zeewier: zeewier als verzorgingsproduct
Is zeewier de oplossing voor ons plastic?