Kunstgras – Het kunstgras van vandaag de dag is zo levensecht, dat het van natuurgras nauwelijks is te onderscheiden. Je moet er met je neus bovenop gaan staan wil je de verschillen zien. Dat wil zeggen, in het seizoen als natuurgras op zijn mooist is, de weldadige maanden van het voorjaar, april en mei. Als de sprieten in het gazon groeien en ons grasveldje zich weer laat maaien. Hiermee is meteen een van de voordelen van kunstgras benoemd. Kunstgras blijft het hele jaar door prachtig groen.

Kunstgras

kunstgras

Of natuurgras?

Kijk maar eens in de maand december, dan is het verschil met natuurgras goed te zien.
Op de foto hierboven zie je links kunstgras en rechts natuurgras. In de maanden januari en februari zullen de verschillen groter worden, omdat natuurgras dan geliger wordt van kleur.

Gazon

Er kleven nog meer voordelen aan kunstgras. Voor kleine (en grotere) kinderen biedt het een heerlijke en zachte ondergrond om op te spelen. 
Sommige oudere mensen besluiten tot de aanschaf van een gazon met kunstgras om wel het natuurgevoel te hebben, maar niet het onderhoud wat natuurgras nu eenmaal wel vraagt.

Prijs en besparing

Een combinatie van overwegingen, waarbij prijs en besparing ook een rol spelen, kan ook de reden zijn waarom men voor nepgras of natuurgras kiest.

Bovendien kun je kunstgras in je tuin evenals echte graszoden zelf leggen. Op You Tube zijn genoeg filmpjes te vinden over het leggen van kunst- en natuurgras.

Iets wat onecht gras niet heeft, en voorlopig zal daar geen verandering in komen, is de geur van de natuurgras. Of het zou uit een flesje of spuitbus bijgeleverd moeten worden.

Kunstgras in je tuin

3 voordelen
1- jaarrond kleurecht en met dezelfde dichtheid
2- nauwelijks onderhoud en altijd strak
3- jaarrond een geschikte speelondergrond voor kinderen

Deze foto is genomen op 12 december.

wintergras

Natuurgras in je tuin

3 voordelen

1- mogelijkheid van tuinieren
2- bodemleven blijft intact en zorgt voor vogels in de tuin
3 -beleven van de seizoenen en de geur van gemaaid, beregend en bedauwd gras

Leggen

Een tuin met kunstgras is al lang niet meer een curiositeit, al wint natuurgras het nog steeds -ruim- van kunstgras in onze tuinen.
 Wat betreft het leggen van natuurgras, daar zitten wel wat voorwaarden aan vast. Zo is de beste periode om gras te leggen het voor- en najaar, wanneer de temperatuur boven de 10 graden is. Daarnaast is het belangrijk om de zoden te leggen op een droge dag.
Nog meer tips vind je elders op GroenVandaag, in het artikel: Graszoden, wanneer kun je het beste leggen?

kunstgras, natuurgras

Gras verven

Maar er is nog een optie. Een trend die in Nederland nog geen vaste voet aan de grond heeft, maar in Amerika veel wordt gezien. Vooral in de gebieden waar het erg droog is en natuurgras daaronder veel te lijden heeft: Gazon verven. Ja, echt, het bestaat.
Hiervoor wordt verf gebuikt die maanden meegaat. Voor een gazon dat zijn kleur behoudt en weinig (kostbaar) water nodig heeft.
Gazon verven wordt ook wel toegepast om de verkooprijs van huizen op te drijven.