Hydrangea Miss Saori – In China heeft men kwekersrecht verleend aan Hydrangea macrophylla You&Me Miss Saori. Tijdens de Garden Trials and Trade in Nederland van afgelopen juni, hebben Shujun Yu van Bejing Hengda Agforest PBR & TM Attorney Co., Ltd. en Kim van Rijssen van Plantipp BV het Chinese certificaat overhandigd aan Satoki Matsui van Plant Network. Volgens de heer Yu, is You&Me Miss Saori het eerste Hydrangea ras dat is geaccepteerd voor kwekersrecht in China.

Hydrangea Miss Saori

Hydrangea Miss Saori

Dubbelbladige bloemen

You&Me Miss Saori is veredeld door Mr. Ryoji Irie uit Japan. Hij vernoemde deze plant naar zijn vrouw Saori. Miss Saori heeft dubbelbladige bloemen met een wit hart en helder roze randen. De bloemen vormen een mooi contrast met de donkere bladeren die in het voorjaar en in de herfst bordeauxrood worden. Deze variëteit bloeit op eenjarig hout. In 2014 heeft You&Me Miss Saori de titel ‘Plant van het jaar’ op de RHS Chelsea Flower Show in het Verenigd Koninkrijk gewonnen.

Zie ook het foto-album op GroenVandaag Facebook.

hortensia

een grote familie

Knippen van deze hortensia

Om de struik te verjongen kan je een aantal oude takken (maximaal 1/3 van alle takken) verwijderen door deze tot op 10 cm boven de grond af te knippen. De oude takken zijn te herkennen aan de lichtere kleur hout. Hierdoor groeien er vanaf de afgeknipte takken weer nieuwe scheuten die het volgende jaar weer bloemen geven. Ook de uitgebloeide bloemen kunnen in het voorjaar weggeknipt worden tot aan het punt waar een goede knop te zien is. Bron: Appeltern.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Introductie witte snijhortensia ‘Albatros’

Zure grond

In ons land is de boerenhortensia populair tuinplant. De grote, bolvormige bloemtrossen in kleuren roze, blauw, paars en wit… het is veel waarde voor je geld. Die bloemkleuren worden beïnvloed door de zuurgraad van de grond: zure grond produceert blauwe bloemen, terwijl alkalische grond roze bloemen bevordert. Geef de boerenhortensia voldoende water en een halfschaduw tot schaduwrijke plek.

Waar komt de naam boerenhortensia toch vandaan?

De naam “boerenhortensia” komt voort uit het feit dat deze planten van oudsher veel voorkwamen in boerentuinen en op het platteland. Ze waren populair vanwege hun robuuste aard en prachtige bloemen die de hele zomer bloeien. Kortom: een waardevolle aanvulling zijn op tuinen en landschappen.