De laatste lelies – Een met rupsbanden uitgeruste oogstmachine rooit de laatste lelies van het seizoen bij leliebedrijf De Middenweg Vledder BV in Drenthe. Het rooien van leliebollen (met een exportwaarde van 250 miljoen euro per jaar) is dit najaar ernstig bemoeilijkt door de overvloedige regenval. Lelietelers moesten daardoor met aan de drassige omstandigheden aangepaste machines het land op.

De laatste lelies

Opperbeste kerststemming

Teler Hans van der Heijden verkeerde dinsdag in opperbeste kerststemming, omdat de laatste bollen van zijn 50 hectare leliepercelen (26 soorten, 25 miljoen stuks) werden geoogst. Collegabedrijven in onder meer de Noordoostpolder en Noord-Limburg redden het niet om voor de Kerst -zoals gebruikelijk- de laatste bollen binnen te halen. Zij moeten wachten op een droge periode in het nieuwe jaar.

4.000 hectare

De lelieteelt biedt werk aan ongeveer 4.500 mensen, waarvan meer dan duizend in de provincie Drenthe. Van de Nederlandse leliebollen worden behalve in Nederland, ook in bijvoorbeeld China, Japan en Mexico snijbloemen geproduceerd. In de laatste 30 jaar is de lelieteelt gegroeid naar een productie-oppervlakte van zo’n 4.000 hectare en is daarmee financieel gelijkwaardig aan de tulpenteelt.

Het oogstseizoen

Elk jaar rond half oktober breekt het drukste seizoen aan van het jaar. Het rooien van de bollen is een zorgvuldig werk, daar de leliebol een moeilijk rooibaar product is. Enerzijds hebben de bollen een behoorlijke beworteling, anderzijds hebben de bollen geen echte huid maar een dun vliesje. Hierdoor dient de rooichauffeur telkens een balans te zoeken tussen optimaal grondzeven en het voorkomen van rooibeschadigingen. Bron De Middenweg Vledder.