Leiden – In het kader van Valentijnsdag heeft De Bloemist onderzoek gedaan naar de meest romantische gemeente van Nederland. Dit aan de hand van ruim 100.000 bestellingen van rozen die bij de Bloemist gedaan zijn. Dit jaar staat Leiden bovenaan op de romantische ranglijst.

Vorig jaar was het Zeeuwse Terneuzen de romantische stad van Nederland.

Leiden

De roos staat sinds de oudheid al bekend als teken van liefde en passie en is daarom een goede graadmeter voor het onderzoek. Leiden kwam uit de bus als de meest romantische gemeente van Nederland. Leidenaren haalden relatief gezien het vaakst een bosje rozen voor hun partner.

De 5 meest romantische gemeenten van Nederland

-Leiden
-Rijswijk
-Hilversum
-Zeist
-Den Haag

Naast het aantal bestellingen is ook gekeken naar de gemiddelde orderwaarde. Daarbij komt Noordoostpolder als ‘het minste’ uit de bus met een gemiddelde orderwaarde van € 27,59. Ter vergelijking: inwoners van Hoogeveen besteden gemiddeld € 161,12 aan rozen. Dat is bijna zes keer zoveel.
Uit een peiling in 2016 van het ING Economisch Bureau bleek dat een Nederlander gemiddeld ongeveer €16 aan valentijnscadeaus besteedt.

Liefde in het buitenland

Opvallend aan het onderzoek zijn de vele bestellingen naar het buitenland. In totaal zijn er 1.309 Nederlanders die hun geliefden in het buitenland een roos hebben gestuurd. De Verenigde Staten voeren de lijst aan met 206 bestellingen, gevolgd door Groot Brittannië (147) en Duitsland (119). Opvallend in het onderzoek is de vaas met een enkele rode roos die naar de Maagden Eilanden is gestuurd.

De roos is nog altijd de meest verstuurde valentijnsbloem. De roos symbool voor liefde en verliefdheid. Nog steeds zijn veredelaars in de weer om een nieuwe romantische rozen op de markt te zetten. Rozen in allerlei nieuwe kleuren en met aparte bloemenkroon.