Een slimme carport – Zonne-energie opgewekt met zonnepanelen op je eigen carport is niet alleen slim, het is ook een innovatieve stap in duurzaamheid. Deze creatieve oplossing combineert immers de groeiende noodzaak om je schadelijk uitstoot te reduceren, maar dan wel zonder in te leveren op je mobiliteit. Want die is evenzeer groeiend of we het nu hebben over de auto, de camper of de elektrische fiets.

Een slimme carport

Hoe zit dat? Solar Specials legt in dit artikel uit waarom het plaatsen van zonnepanelen op carports goed bedacht is.

1- Slim benutten van de ruimte

In plaats van alleen maar dienst te doen als een eenvoudige overkapping voor voertuigen, kan je van het dakoppervlak van je carport een belangrijke energiebron maken. Een dubbelslag. Je vervoersmiddelen beschermd tegen weer en wind en gratis brandstof tanken.

Maak van je carport een slimme carport

Foto: Matthias Heyde, op Unsplash.

2- Slimme bijdrage een CO2-reductie

Gebruik van de hernieuwbare energiebron zonlicht betekent dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Bovendien reduceer je je uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Het is een geruststellend idee om met een kleinere ecologische voetafdruk bij te dragen aan een schonere toekomst.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Wie is die elektrische rijder?

3- Slimme investering

Misschien zie je op tegen de investeringskosten. Maar zet die eens af tegen de verwachting van de almaar stijgende energieprijzen. Een Hollands spreekwoord luidt dat de kost voor de baat uit gaat; dat gaat in dit geval zeker op. Met zonnepanelen bespaar je op de lange termijn aanzienlijke op je energierekening. Bovendien zijn er nog steeds belasting- en teruglevervoordelen te behalen voor wie groene stroom opwekt.

4- Slim installeren

De aan te leggen solar systemen kan je laten aanpassen aan je eigen behoefte. Of je nu spreekt over grootte van het gewenste systeem, je budget of de integratie met bestaande systemen. Maatwerk is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Zo kan je kiezen uit een carport van hoogwaardig hout in een natuurlijke uitstraling of eentje met een stalen dak wat zorgt voor een moderne look-and-feel. Een en ander inclusief laadpaal, verlichting, afvoer van hemelwater en een accu- of batterijsysteem.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Top 3 leveranciers van dynamische energieprijzen in Nederland

 

5- Slimme toekomst

En er is nog een bijvangst. Wie innovaties als zonne-energie omarmt, draagt indirect bij aan het verslimmen van onze energie-industrie en de creatie van nieuwe groene banen.

TIP: Voor de realisatie van een zonnecarport is vrijwel altijd een omgevingsvergunning nodig. Neem contact op met het omgevingsloket van uw gemeente.

Fotocredit introfoto: chuttersnap, op Unsplash.

Meer over elektrisch rijden

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

Groen rijden met een elektrische auto

Het nieuwe rijden 

Nederland een koploper in elektrisch rijden