Duurzamere planeet – We kunnen er niet meer omheen: elektronische apparaten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Een wasje in de wasmachine, het huis stofzuigen of urenlang achter de mobiele telefoon om het laatste nieuws te checken of om je nieuwste serie te bekijken. We kennen het allemaal. Wanneer het oude apparaat niet meer bevalt, vervangen we deze met gemak voor een nieuwer model.

Duurzamere planeet

De mobiele telefoon is hét apparaat dat we het snelst vervangen. Als consument zijn we gevoelig om het laatste model smartphone te hebben, waar dit voor wasmachines natuurlijk minder belangrijk is. Toch gaan onze mobiele telefoons veel langer mee dan we zelf soms denken. Ook zijn de gevolgen van het vervangen groot. Elektronisch afval, ook wel e-waste, is de snelst groeiende afvalberg in de Europese Unie. Hierdoor raken zeldzame grondstoffen verloren en bij een onjuiste manier van verwerking, ontstaan schadelijke stoffen voor mens en milieu. Voor een duurzamere planeet is het daarom de hoogste tijd voor (gedrags)verandering!

een duurzamere planeet vraagt om gedragsverandering

Naar een circulaire economie

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van de Europese Unie en ook met onze elektronische apparaten kunnen wij ons steentje hieraan bijdragen. We moeten met elkaar van een “nemen-gebruiken-wegdoen”- maatschappij, naar een circulaire economie. Bij een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt, waardoor geen afval ontstaat.

Eurobarometer Enquête

Heden ten dagen zijn we met zijn alle nog niet duurzaam genoeg. Dat duurzaamheid een belangrijk thema is, daar zijn we het met zijn allen over eens en dat een verandering gaande is blijkt ook. Zoals naar voren komt uit een Eurobarometer Enquête wil 77% van de EU-consumenten liever hun elektronische goederen herstellen in plaats van een nieuwe kopen. Dit is al een hele belangrijke uitkomst, want het laten herstellen en dus repareren van je elektronische apparaat, zoals de mobiele telefoon, is vele malen duurzamer dan het aanschaffen van een nieuw toestel. Het leidt tot minder gebruik van grondstoffen, minder broeikasgassen en minder energieverbruik. Toch kiest men voor het vervangen van het apparaat in plaats van reparatie. De grote vraag die speelt: ‘Wat houdt men nog tegen in het laten repareren van bijvoorbeeld de mobiele telefoon?”.

repareren is beter dan vervangen

Van vervangen naar repareren

De gedachte is vaak dat het repareren van je mobiele telefoon een dure aangelegenheid is, er geen juiste dienstverlening beschikbaar is of dat het bestellen van een nieuwe telefoon gemakkelijker en sneller is dan het laten repareren van je oude toestel. Dit is echter met de komst van diverse telefoon reparatiebedrijven, zoals ThePhoneLab, verleden tijd.
Wanneer je bijvoorbeeld je Samsung telefoon uit je handen hebt laten vallen, hem van de grond oppakt en ziet dat het scherm is gebarsten, moet je niet denken aan het vervangen van je Samsung telefoon, maar juist aan reparatie. Een Samsung scherm reparatie zorgt ervoor dat je toestel weer zo goed als nieuw is. Het is een duurzame oplossing, want het voorkomt e-waste, en daarbij is het ook nog eens een goedkopere oplossing dan het aanschaffen van een nieuwe telefoon. Zo kun je jouw Samsung scherm al laten repareren vanaf €90, met originele onderdelen en binnen 30 minuten.

brussel streeft naar een circulaire economie

De Europese Unie komt in actie

Een belangrijk obstakel voor een duurzamere economie is de veroudering van producten. Toestellen worden zo ontworpen, dat ze na een aantal jaar wel aan vervanging toe zijn. Daarom komt de EU met de wetgeving “recht op reparatie”.
Dit houdt in dat producenten bij het ontwerpen van een telefoon, niet bewust de levensduur van het apparaat mogen verkorten. Bovendien moeten producenten reparaties aantrekkelijker maken en moet er informatie worden gegeven over hoe de telefoon gerepareerd kan worden. Ook moeten hiervoor moeten de juiste onderdelen beschikbaar worden gesteld.

Door de specialisten van ThePhoneLab in Haarlem wordt echter ervaren dat consumenten het repareren van de eigen telefoon te complex vinden. Tegenwoordig is de nieuwste iPhone, Samsung, OnePlus en OPPO zo kostbaar, dat de voorkeur uitgaat naar een reparatie door experts, zoals ThePhoneLab. Ook is de EU bezig met een universele lader, wat gaat betekenen dat alle elektronische apparaten met dezelfde lader opgeladen kunnen worden. Daarom zullen we er in de toekomst naartoe gaan dat je niet altijd meer een oplaadsnoer bij je telefoon krijgt.

Digitaal product paspoort

Tot slot staat een digitaal product paspoort op de planning, waarin staat hoe een product gerecycled of gerepareerd kan worden en hoelang het product meegaat. Dit geeft consumenten ook de mogelijkheid om een nog meer bewuste keuze te maken. Al deze maatregelen worden genomen met één doel: de circulaire economie een feit maken.

Tips om je telefoon batterij te besparen

Wil jij nu al in actie komen en ervoor zorgen dat je telefoon langer meekan? Dan zullen wij je wat tips geven om efficiënt om te gaan met je telefoon batterij. Of je nou een iPhone, Samsung, OPPO, OnePlus of een ander merk telefoon hebt, deze tips zijn voor iedereen bruikbaar:

  • Zorg dat je jouw telefoon nooit oplaadt tot 100% en nooit laat leeglopen tot 0%. Dit zorgt voor minder slijtage. Het ideale batterij percentage zit tussen de 20%-80%.
  • Gebruik altijd een officiële oplader. Een goedkope oplader mist soms een chip die de veiligheid waarborgt. Je telefoon kan daardoor te lang doorladen of te hoge spanningen ontvangen.
  • Voorkom extreem warme of koude temperaturen: dit verhoogt slijtage.
  • Sluit de apps die veel batterij gebruiken.
  • Zorg regelmatig voor een schoonmaak. Met behulp van een tandenborstel kun je het stof en vuil uit je oplaadpoort en microfoon halen. Bij ThePhoneLab doen ze dit geheel kosteloos voor je.
Fotocredits:
-introfoto, Jeremy Bishop, op Unsplash
-foto 2, William Hook, op Unsplash.
-foto 3, PR Media, op Unsplash.
-foto 4: Guillaume Périgois, op Unsplash.