DE LIER/LEIDEN – Een tulpen-genoom is in kaart gebracht. Een consortium van drie toonaangevende Nederlandse organisaties, BaseClear, Generade en Dümmen Orange, werkt sinds mei 2017 samen om de veredeling en productie van tulpen te versnellen en te verduurzamen.
Tulpen-genoom
DNA
Deze week zijn de eerste resultaten bekend gemaakt: met de nieuwste technologieën is het mogelijk om de DNA-volgorde (‘sequence’) van het tulpen-genoom te bepalen. Het is hiermee één van de grootste genomen ooit gesequenced. Een wereldprimeur met een Leidse basis. Want op loopafstand van de Hortus Botanicus plantte Carolus Clusius eind 16e eeuw de eerste tulpenbollen die de basis vormden voor dit iconische Nederlandse product. De resultaten worden publiek toegankelijk gemaakt zodat de opgedane kennis ten volle kan worden benut.
Veredeling
Met het tulpengenoom wordt duidelijk hoe het DNA de eigenschappen van een tulp bepaalt. DNA-patronen die gekoppeld zijn aan gewenste eigenschappen worden straks ingezet in de verdere veredeling om die eigenschappen in nieuwe, verbeterde rassen te combineren. Met deze kennis kunnen sneller en gerichter nieuwe tulpenrassen worden ontwikkeld die resistent zijn tegen veelvoorkomende ziekten. Hierdoor wordt ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen teruggedrongen.
100 jaar
Hans van den Heuvel, Directeur Research & Development Dümmen Orange: “Het genoom van de tulp doet dat van de mens verschrompelen: het gehele menselijk genoom past namelijk in één chromosoom van de tulp. Met de technologie van rond de eeuwwisseling zou deze klus meer dan 100 jaar duren, een onmogelijk opgave. Echter nu is het een kwestie van dagen geworden. De analyse van de data is in volle gang en zonder enige twijfel gaat dit informatie opleveren die de tulpenveredeling transformeert. Sneller, meer voorspellend maar vooral ‘groener’ omdat we inzetten op rassen die duurzaam geteeld kunnen worden.”
Publiek domein
Helma Kaptein, Directeur Generade: “Dit genoom wordt beschikbaar gemaakt voor het publieke domein. Hiermee is een belangrijke eerste stap gezet in de innovatie van de tulpenindustrie, een sector die met maatschappelijke en economische uitdagingen wordt geconfronteerd, en laat Nederland, waar de tulp van grote cultuurhistorische en iconische waarde is, zien hoe vanuit publiek-private samenwerking een duurzame en innovatieve ontwikkeling kan worden gerealiseerd in een traditionele agrarische sector.”
Verduurzamen
BaseClear is het grootste onafhankelijke DNA analyse laboratorium van Nederland. Bas Reichert, CEO van BaseClear, legt zijn betrokkenheid bij dit project uit: “Dit project heeft de impact en toepasbaarheid van de nieuwste DNA-technologieën aangetoond voor de sierteeltbranche. Het bewijst dat deze technologie nu betaalbaar en bruikbaar is. De inzet van DNA-technologie zal de ontwikkelingen in de sierteelt verder versnellen en verduurzamen. Wij zijn trots dat wij op deze manier, samen met onze partners in dit project, kunnen bijdragen aan een groenere wereld.”
Bedrijfsprofielen
Generade
Generade is een Centre of Expertise Genomics in Leiden. Biotechnologiebedrijf BaseClear, Hogeschool Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Naturalis Biodiversity Center en de Universiteit Leiden bundelen in Generade hun kracht voor optimaal toepassingsgericht onderwijs, onderzoek en ondernemerschap.
BaseClear
BaseClear is een onafhankelijk dienstverlenend laboratorium op het gebied van DNA onderzoek. Vanuit het laboratorium in het Leidse Bioscience Park werkt BaseClear met een enthousiast team van 65 man aan het ontwikkelen van DNA-technologie.
Dümmen Orange
Dümmen Orange is een toonaangevend bedrijf in de veredeling en de ontwikkeling van snijbloemen, bolgewassen, tropische planten, potplanten, perkplanten en vaste planten. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 7.000 mensen.
Nog meer over tulpen en bloembollen
Lees ook deze berichten op GroenVandaag:
Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon
Plantseizoen zomerbollen, van Iris tot Dahlia
Bloembollen planten: voorjaarbloeiers en zomerbloeiers
Bloembollen planten; zo gedaan, lang plezier