Ook bomen kunnen bloeden – Bomen zijn belangrijk voor zowel mens als natuur. Zoals bekend produceren ze zuurstof en verbeteren ze de luchtkwaliteit door koolstofdioxide te absorberen. Ze bieden habitat en voedsel voor talloze dieren en insecten en spelen een belangrijke rol in het watercyclusbeheer door water op te nemen en de bodem te beschermen tegen erosie. De mens profiteert verder van bomen door de schaduw die ze verzorgen, maar ook door de esthetische waard en psychologische voordelen die ze bieden. Kortom, alle reden om goed voor bomen te zorgen. Wist je, in het kader daarvan, dat bomen ook kunnen bloeden, en dat dat iets is om serieus te nemen? We vertellen er meer over.

Ook bomen kunnen bloeden

Hoe ziet eruit als een boom bloedt?

Om te weten of een boom bloedt, moet je eerst bloedende bomen herkennen. Er zijn verschillende tekenen die hierop kunnen wijzen. Voor de hand liggend is dat er bij het bloeden van bomen sprake is van uitstroom van sap. Dit sap kan afhankelijk van de boomsoort en de oorzaak van het probleem verschillende kleuren hebben, van helder of melkachtig wit tot rood of zelfs zwart. Dit sap kan dun en waterig zijn, maar ook dik en kleverig. Vaak laat het natte, donkere plekken achter op de bast en het hout. Soms vormt zich daarbij een slijmachtige of korstige film op het sap, die meteen ook een voedingsbodem biedt voor schimmels om te groeien. Het sap trekt vervolgens ook insecten zoals mieren, wespen en kevers aan, die op hun beurt gaten en knaagschade aan de boom kunnen veroorzaken.

Ook bomen kunnen bloeden, en dat is een slecht teken

Foto: idverde.nl.

Wat betekent het als bomen bloeden?

Zoals gezegd, kan de kleur van het sap dat uit de bloedende boom komt afhangen van de oorzaak van het bloeden. De oorzaken zijn dan ook divers. Logischerwijs kan fysieke beschadiging aan de boom het bloeden als gevolg hebben, maar dat is niet de enige reden. Vaak is er namelijk sprake van infecties in de vorm van schimmels, bacteriën of virussen die de boom infecteren en ervoor zorgen dat deze zijn sappen verliest. Daarnaast bestaan er ook specifieke boomziekten die het bloeden kunnen veroorzaken, zoals bacterievuur, iepenziekte of verticillium verwelkingsziekte. Ook de omgeving kan een veroorzaker zijn: overmatig water, droogte, of veranderingen in de bodemstructuur kunnen stress veroorzaken waardoor bomen gaan bloeden.

Wat zijn de gevolgen?

Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is het niet goed voor een boom om te bloeden. Dit heeft doorgaans verlies van energie en voedingsstoffen tot gevolg. Omdat bomen sap nodig hebben om voedingsstoffen en water te transporteren, kan het verliezen van deze sappen leiden tot een verzwakte boom. Ook kan de groei van de boom belemmerd worden, met als gevolg een zwakkere structuur en minder bladeren en bloemen. Daarnaast is er natuurlijk door de open wond een infectiegevaar. De wond biedt een ideale ingang vormen voor schimmels, bacteriën en insecten die houtrot kunnen veroorzaken en de boom verder kunnen verzwakken of zelfs doden. Al met al is de kans groot dat inwendige schade de structuur van de boom gaat verzwakken, met een verhoogd risico op omvallen of afbreken van takken als gevolg. Ook kunnen de bladeren verkleuren of afvallen en de vruchten kunnen misvormd of onderontwikkeld raken. Voor de esthetische waarde van een boom heeft het bloeden alleen maar negatieve gevolgen.

Hoe kun je bloeden voorkomen en behandelen?

Met andere woorden, het is zaak om het bloeden van bomen te voorkomen en waar nodig de boom te laten behandelen. Ten eerste is het erg belangrijk dat je voorzichtig bent bij het snoeien om beschadiging te vermijden. Zorg ervoor dat gereedschap scherp en schoon is om wonden te minimaliseren. Daarnaast is het zaak om te zorgen voor goede omgevingsomstandigheden, zoals voldoende water, een goede bodemkwaliteit en waar mogelijk bescherming tegen extreme weersomstandigheden. De boom moet regelmatig gecontroleerd worden op ziekten en plagen. Deze tijdig behandelen kan verdere schade voorkomen. De wonden van een boom kunnen worden schoongemaakt en gedesinfecteerd om infecties te voorkomen. Bij ernstige gevallen is het echter wel raadzaam om een boomchirurg of een specialist in te schakelen om de boom te behandelen.

Eigenlijk zijn bomen dus net mensen. Ze hebben zorg en passende omstandigheden nodig om te kunnen groeien en overleven. Zorg dus goed voor je bomen en wees alert op bloedende bomen, want ze hebben zo veel te bieden dat het zonde is om ze te laten afsterven. Het duurt immers vele jaren voordat je er weer een volwassen boom voor terug hebt.

Fotocredits introfoto: Pixabay.