Stroom die niet echt groen is – Je hebt gekozen voor groene stroom omdat je bewust leeft en daarnaast je energiekosten laag wilt houden. Maar wist je dat niet alle groene stroom ook écht groen is? Er bestaan namelijk zoiets als ‘sjoemelstroom’. Hierdoor denken veel mensen dat ze duurzame energie verbruiken, terwijl het eigenlijk alsnog van fossiele bronnen afkomstig kan zijn.

Stroom die niet echt groen is

In dit artikel leggen we uit wat sjoemelstroom precies is, hoe je het kunt herkennen en hoe je ervoor zorgt dat jouw energieleverancier ook echt duurzaam is en groene energie levert.

Fotocredits introfoto: mrganso, Sebastian Ganso, op Pixabay.

Wat is sjoemelstroom?

Sjoemelstroom wordt vaak als groene stroom verkocht, terwijl dat eigenlijk niet is. Energiebedrijven kopen certificaten van duurzame energie (ook wel Garanties van Oorsprong, GvO’s genoemd) uit landen zoals Noorwegen, waar veel waterkrachtcentrales zijn. Hiermee kunnen ze in Nederland opgewekte grijze stroom (uit fossiele brandstoffen zoals kolen of gas) als groene stroom aan je doorverkopen. In feite gebruik je dan grijze stroom, maar door de aankoop van certificaten lijkt het alsof deze duurzaam is opgewekt.

Hoe herken je echte groene stroom?

Om een juiste bijdrage te leveren aan de samenleving, is het slim om te weten wat nou echt groene stroom is. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, geeft tips: “Echte groene stroom wordt opgewekt in Nederland met bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of biomassa-installaties. Let bij het kiezen van een energieleverancier dus op de herkomst van de stroom. Controleer of ze investeren in nieuwe duurzame energieprojecten in Nederland. Je kunt onafhankelijke tests en ranglijsten raadplegen van organisaties zoals Independer en Natuur & Milieu om te zien welke energieleveranciers écht groen zijn.”

Waarom is sjoemelstroom een probleem?

Sjoemelstroom zorgt ervoor dat de transitie naar duurzame energie wordt vertraagd. Door als consument te kiezen voor sjoemelstroom, lijkt het alsof je duurzame keuzes maakt, terwijl er in feite niets verandert aan het aandeel fossiele energie in Nederland. Dit ondermijnt de ontwikkeling van nieuwe wind- en zonneparken. Daarbij wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die schaarser en duurder worden, in stand gehouden.”

Daarnaast is sjoemelstroom ook verwarrend en misleidend voor de consument: die denkt immers een duurzamer, meer verantwoord product te kopen dan eigenlijk het geval is.

Pas op voor groene stroom die niet echt groen is

Foto: Tho-Ge, Thomas G., op Pixabay.

Hoe kies je voor écht groene stroom?

Om ervoor te zorgen dat je energieverbruik echt groen is, kun je de volgende stappen nemen:

1- Zoek tijdens het energie vergelijken naar een energieleverancier met Nederlandse groene stroom

Dit betekent dat de stroom lokaal is opgewekt, bijvoorbeeld door zonneparken of windmolens in Nederland. Hierdoor weet je zeker dat de energie echt groen is, en draag je direct bij aan de vergroening van onze eigen energievoorziening.

2- Onderzoek je leverancier

Bekijk waar je energieleverancier zijn energie vandaan haalt. Kies bijvoorbeeld voor bedrijven die niet alleen groene certificaten inkopen, maar ook echt investeren in duurzame energieprojecten.

3- Draag zelf bij aan de energietransitie

Als je de mogelijkheid hebt, kun je overwegen om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Dit is een van de beste manieren om je eigen energie duurzaam op te wekken en te besparen op je energiekosten.

Verlaag je energiekosten met échte groene stroom

Duurzame groene energie is gelukkig steeds goedkoper geworden de afgelopen jaren. Dit hebben we te danken aan technologieën rondom zonne-energie en windenergie die blijven verbeteren. Dit leidt niet enkel op korte termijn tot een lagere energierekening, maar ook voor stabiele kosten in de toekomst, omdat duurzame en groene energiebronnen niet enkel verbonden zijn aan de prijsstijgingen van fossiele brandstoffen.

Wil je zeker weten dat je energieleverancier écht groen is én profiteren van de goedkoopste tarieven? Vergelijk dan energieleveranciers. Zo vind je niet alleen de meest duurzame keuzes, maar kun je vaak ook besparen op je maandelijkse energiekosten.

Door bewust te kiezen voor echt groene stroom, help je Nederland duurzamer te maken en verlaag je je energiekosten. Ga voor een energieleverancier die investeert in nieuwe groene projecten of wek zelf energie op met zonnepanelen. Zo maak je echt het verschil.