Tulpenverkoop – De lente is officieel van start gegaan. Tot nu laat 2017 zich kenmerken door wind en regen, wat terug te zien bij de tulpenverkoop. Tulpenspecialist BloemenLatenBezorgen.nl vergeleek verkoopdata van 2015, 2016 en 2017 vóór de ingang van de lente.

Tulpenverkoop

Weersinvloed

Bij veel regen in februari en maart kiezen consumenten traditioneel voor tulpen met typische warme winterkleur, zo worden er dit jaar veel meer pastelkleurige tulpen verkocht in vergelijking met de twee voorgaande jaren. Ook komt de verkoop van de zomerse gele, rode en oranje dit jaar later op gang.

‘’De consument lijkt zich met de kleuren van tulpen op de weersomstandigheden aan te passen’’, aldus Linda Berkhoven (oprichter en eigenaresse van BloemenLatenBezorgen.nl).

infographic tulpenverkoop

Verkooptrends

Waar in 2015 en 2016 het weer in dezelfde periode droger was, kiest de consument dit jaar vooral voor zachte, winterse kleuren zoals paars, roze en wit. De bekende gele en rode tulpen zijn in absolute aantallen nog wel het populairst, maar pastelkleuren tulpen kennen de grootste groei.

Vergeleken met 2016 is de verkoop van paarse, witgrijze en roze tulpen met 19% gestegen. Gele, rode en oranje tulpen blijven juist iets achter (-17%) in vergelijking met vorig jaar.
Gemixte tulpenboeketten én witte tulpenboeketten lijken minder last te hebben van weersinvloeden. Met verkoopcijfers die praktisch gelijk zijn ten opzichte van 2016 (respectievelijk +4% en +2%) blijken deze neutrale boeketten veel stabieler.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpen, 10 weetjes over dit Hollands icoon

Methode van onderzoek

Voor het tulpenverkoop-onderzoek is verkoopdata gebruikt van de afgelopen drie jaar (2015, 2016, 2017). Hierbij is gekeken naar de periode 1 februari t/m 19 maart (de periode vóór de start van de lente). Deze informatie is gekoppeld met de gemiddelde weersomstandigheden in Nederland (bron: KNMI) in combinatie met de kleuren van verkochte tulpen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulp Dutch Master bij opening Hermitage