Prinses Margriet op werkbezoek – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft woensdagmiddag 25 april een werkbezoek gebracht aan bloembollentuin Hortus Bulborum in Limmen. Op 5 april 2018 vond de opening plaats van het 90e seizoen van het museum van historische bolgewassen in Hortus Bulborum. In de tuin staat een verzameling van ruim 2600 soorten tulpen, 1000 verschillende narcissen, 100 soorten krokussen en hyacinten en 25 variëteiten Keizerskronen.

Prinses Margriet op werkbezoek

prinses margriet

Bulborum en bolgewassen

De verzameling is in 1924 gestart door de toenmalige hoofdmeester van de school, de heer Pieter Boschmann, die in de avonduren tuinbouwcursussen gaf. Hij bezocht veel tuinbouwbedrijven en zag dat soorten bolgewassen dreigden te verdwijnen. Hij ging deze bollen verzamelen en planten en zo werd in 1928 Hortus Bulborum opgericht. Er zijn 100 vrijwilligers en 7 bestuursleden betrokken bij de stichting. De tuin is zes weken per jaar open voor het publiek en wordt jaarlijks door circa 6500 mensen bezocht.

Rondleiding

Prinses Margriet kreeg een rondleiding door de tuin, bezocht de oude bollenschuur en sprak met vrijwilligers die een toelichting gaven op hun werk. Ook niet koninklijke stervelingen kunnen een rondleiding krijgen in het Bulborum. Een gids onthult u de geheimen van deze bijzondere bollentuin. Hij weet hoe door kruising en vakmanschap veel soorten en cultivars, zoals de prachtig geaderde Rembrandt-tulpen zijn ontstaan. Veel rondleiders werkten vroeger zelf in het bollenvak en weten veel over de bollenteelt in het algemeen en over de geschiedenis van de Hortus Bulborum in het bijzonder te vertellen.

Meer informatie over Hortus Bulborum

Foto: Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Prinses Margriet opent jubileumeditie Keukenhof

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Koning op 80-jarig jubileum Anthura

Honderden soorten bloembollen

Het unieke aan deze tuin is dat er honderden soorten bloembollen staan die dateren van ver vóór 1900, die niet of nauwelijks nog commercieel gekweekt worden. De oudste soorten stammen uit de zestiende eeuw, zoals de Fritillaria Persica uit 1577. Ook legendarische tulpen als “Duc van Tol Red and Yellow”uit 1595, de tulp “Zomerschoon” uit 1620- razend populair tijdens de tulpenmania – en de grillige parkiettulp “Perfecta”uit 1750 zijn nog steeds te bewonderen. Bron: Bulborum