Subtropische Bouvardia – De Bouvardia is afkomstig uit de subtropische gebieden van Noord- en Midden Amerika, voornamelijk Mexico. De Bouvardia is een zogenaamde “korte dag” plant. Dat houdt in dat de bloemen zich het beste ontwikkelen als er minder dan 12 uur licht is.

Door Florapodium
Aalsmeer

Subtropische Bouvardia

Daglengte

Door de kassen te verduisteren en te verlichten, wordt de daglengte beïnvloed. Hierdoor heeft Jaap Vreeken het hele jaar door een regelmatige productie.
De Bouvardia heeft een uitgebreide geschiedenis. De naam verwijst naar Charles Bouvard, lijfarts van Louis XIII en hoofd van de Jardin du Roi in Parijs. Deze bijzondere bloem heeft een chique uitstraling. Vooral vroeg in de 17e eeuw vestigde deze bloem de aandacht in het Koninklijk Hof.

bouvardia in de schijnwerpers

Valentijn arrangement

Door veredeling en nieuwe soorten is de Bouvardia uitgegroeid tot een prachtige, goed houdbare bloem die in de vaas wel 14 dagen kan staan. De plant is zowel verrassend als veelzijdig. Zij is in elk boeket een prachtige aanvulling.
Uiteraard ook prachtig te gebruiken in mooie Valentijn arrangementen.
Bekijk dit tere en liefelijke bloemetje eens vanuit een ander oogpunt.
Deze uniek gevormde delicate bloemetjes, openen zich één voor één op de vaas. Net als een prille verliefdheid die zich ontwikkelt tot hartstochtelijke en gepassioneerde liefde!

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ranonkel Butterfly in de schijnwerpers

bouvardia in de schijnwerpers

De kweker en zijn product

Vreeken Bouvardia is een echte Bouvardiafamilie in hart en nieren. Jaap, de vierde generatie, teelt samen met vader Krijn al 30 jaar deze bloem. Passie, vakmanschap en de wens van de klant is hun drijfveer.
De Bouvarida’s van Vreeken worden als struik geteeld. Op deze manier kunnen de planten rustig groeien en alle energie gebruiken voor het maken van een zware, stevige steel en mooie, grote bloemschermen. De Bouvardia’s van Vreeken onderscheiden zich door topkwaliteit en uitstekende houdbaarheid.

Het bedrijf is aangesloten bij het Milieu Project Sierteelt en is MPS-A gekwalificeerd. Vreeken maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische gewasbescherming en hergebruikt het water dat aan de planten wordt gegeven. Vreeken vindt zorg voor het milieu belangrijk en is steeds op zoek naar nieuwe duurzame ontwikkelingen die toegepast kunnen worden in hun kwekerij.

bouvardia in de schijnwerpers

Koningin

De koningin van de Bouvardia is; Royal Roza. Royal Roza is een enkelbloemige soort met een unieke zuurstokroze kleur, een donker hart en een zware steel.
Royal Roza heeft uitzonderlijk grote bloemenschermen en valt wel onder de “Porsche” van de Bouvardiasoorten. In volle bloei kunnen ze wel een doorsnede van 16 cm bereiken.

Verzorging

– Snij de steel schuin af met een schoon, scherp mes.
– Verwijder de onderste bladeren van de steel, zorg dat de bladeren niet in contact komen met water.
– Gebruik een schone vaas met koud water en de juiste concentratie snijbloemenvoedsel.
– Meng het voedsel goed door het water.
– Vermijd direct zonlicht en tocht.
– Pas op met andere sterk water vervuilende bloemen in de vaas.
– Houd ten slotte het waterniveau goed in de gaten. Een Bouvardia drinkt namelijk veel water.
Meer info over de kweker, zie Vreeken

Met dank aan Florapodium.