HILLEGOM – Tuinroos. De tuinroos kan in de volle grond en in grote potten op terras en balkon. Geef de de tuinroos in ieder geval een plek waar de zon veel schijnt. In pot gekweekte rozen kunnen het hele jaar door worden geplant, maar uiteraard niet als het vriest. Rozen in groepjes plaatsen geeft het mooiste resultaat. Plant er drie, vier of vijf van hetzelfde ras per vierkante meter.

Tuinroos

Een geschenk

Tuinrozen zijn mooi voor jezelf, en uitermate geschikt om te geven. Of het nu voor een speciale gelegenheid is of zomaar, het is altijd een schot… omdat de roos een blijvend geschenk is.

Tip: Let er wel op dat de pot waarin de roos staat hoog genoeg is: minimaal 40 centimeter. Rozen groeien namelijk graag met hun wortels de diepte in.

Tuin, terras of balkon

Een tuinroos is er in zoveel verschillende vormen, kleuren, hoogtes en geuren, dat de juiste altijd wel te vinden is. Daarnaast zijn ze ook nog verkrijgbaar in verschillende varianten zoals klimrozen, stamrozen en heesterrozen. Ze doen het prima in potten. Dus je doet er ook bezitters van een balkon of terras een groot plezier mee.

Tientalen jaren oud

Tuinrozen koop je in een kweekpot of met kale wortels, zonder aarde. Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.

Tip: Vanwege rozenmoeheid kunnen rozen beter niet geplant worden op een plek waar al rozen hebben gestaan. Of je moet de grond 60 cm afgraven en vervangen door nieuwe grond. Ook het planten van Afrikaantjes gaat rozenmoeheid tegen.

Winterhard

De roos is winterhard, maar bescherm de roos in een pot tegen de vorst door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro, een jute zak of noppenfolie. Let wel op, dat de roos haar vocht kwijt kan.

Weetjes

  • De bloemblaadjes van rozen zijn eetbaar. Lekker voor in een salade.
  • Open en halfopen rozenbloemen zijn een traktatie voor bijen en andere nuttige insecten.
  • Veel rozen krijgen na de bloei rozenbottels. Leuk om thee of jam van te maken. Smakelijk voor de vogels.

Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.roses4gardens.nl

Foto-credits: iVerde