LOTTUM – Een mooi jubileum. Van 12 tot en met 15 augustus staat Rozendorp Lottum in het teken van de 14e editie van het Rozenfestival. Het is dit jaar exact 25 jaar geleden dat het Rozenfestival in de huidige stijl voor eerst georganiseerd werd. De historie van Rozenfeesten in Lottum gaat echter verder terug.

Jubileum Rozenfestival

Rozenfeest
Begin twintigste eeuw kwam de roos naar Lottum. Deze Koningin van de Bloemen deed het daar zó goed, dat gauw genoeg van elke drie inwoners wel één iemand “in de rozen” zat. In 1922 werden er tijdens een feest van de plaatselijke Harmonie bij Kasteel de Borggraaf ook rozen tentoongesteld. Daarmee was het eerste Rozenfeest geboren. De Lottumers zelf en andere liefhebbers vierden dit feest vanaf toen bijna een decennium lang vrijwel elk jaar. In 1951 start de tweede reeks Rozenfeesten die tot 1970 duurde. Toen verdween het evenement opnieuw voor ruim twintig jaar van het toneel.

Rozenfestival_rozenjurk   Rozenfestival_Objecten

Rozenfestival
Uiteindelijk start in 1991 de traditie die nog steeds volop groeit en bloeit: het Rozenfestival. Dit jaar viert Lottum het zilveren jubileum. De eerste editie had onder meer een kunstmarkt, cactusbeurs, ballonnenwedstrijd, troubadoursconcours en concert van André Rieu. En ruim 50.000 rozen natuurlijk! De jaren daarna verspreidt het festival zich stukje bij beetje over het dorp. Met gevarieerde thema’s als ‘Roosachtige Sprookjes’, ‘Een melodie van rozen’, ‘Rozen verbinden culturen’ en ‘Rozen stelen de show’ krijgen bezoekers elke twee jaar een unieke beleving.

Bezoekers en vrijwilligers
In al die jaren brengt het festival ook de Lottumse bevolking nog dichter bij elkaar. De vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk reikt in 2002 dan ook de publieksprijs van Het Nationaal Compliment uit aan de organisatie van het Rozenfestival. Een verdiende blijk van waardering voor de tomeloze inzet en inspirerende saamhorigheid van circa duizend vrijwilligers. Die positieve energie houdt het Rozendorp vast, wanneer in 2004 maar liefst 50.000 mensen naar het Rozenfestival komen – wel 20.000 meer dan twee jaar eerder.

Rozenfestival4    Rozenfestival5

Rozenkoningin
Tijdens de editie in 2006 verdubbelt het aantal mozaïeken en objecten. Toenmalig Limburgs gouverneur Léon Frissen roemt het festival daarom als “een mini-Floriade”. In 2008 zet het Rozenfestival haar tiende editie luister bij met een uitgebreid muziekprogramma. Speciaal voor dit jubileum blaast een gelegenheidsorkest van vijftig topmuzikanten uit de regio het Maasplein compleet omver. Een traditie die in 1970 uitstierf, wordt in 2010 weer tot leven gewekt. Voor het eerst in veertig jaar krijgt Lottum een heuse Rozenkoningin. De teller staat dan intussen al op 60.000 bezoekers.

Rozen uit de kunst
Een rijke geschiedenis dus. Van vrijdag 12 augustus om 17.00 uur tot en met maandag 15 augustus om 23.00 uur voegt het Rozenfestival daar een nieuw hoofdstuk aan toe. Dit vijfde lustrum draagt het thema ‘Rozen uit de kunst’. Een creatief en educatief evenement vol rozenpracht, allerlei smakelijke hapjes en drankjes, muzikaal omlijst met een bonte line-up aan artiesten. Entreetickets zijn verkrijgbaar aan de dagkassa, maar nu al met korting online te bestellen. Kijk op www.rozendorp.nl voor meer informatie.