Scabiosa caucasica Davida – Kwekerij Damen teelt zes soorten uitzonderlijk grote scabiosa op zijn kwekerij in Hillegom. Zowel hij als zijn vrouw Annemieke hebben hun passie gevonden in het kweken van bloemen, waarbij ze zo duurzaam mogelijk telen. Annemieke heeft een pluktuin om mensen kennis te laten maken met bloemen van het seizoen. Haar kwekerij is ondertussen volledig biologisch. De pluktuin startte ze in 2009.

Scabiosa caucasica Davida

Door Florapodium
Aalsmeer

druifkruid

Druifkruid

Scabiosa’s, ook wel druifkruid genoemd, zijn zeer geliefd bij vele soorten insecten. Dat maakt ze gelijk bijzonder, omdat de meeste planten maar één soort insect aantrekken. Er zijn verschillende Scabiosa soorten. Zo is er een eenjarige en meerjarige variant, die beide op een eigen wijze worden geteeld en vermeerderd.

Ook in uiterlijk verschillen deze soorten van elkaar. Het eenjarige bloemetje is in verschillende aparte kleuren verkrijgbaar, waaronder roze, heel donker paars en rood. De meerderjarige soort is er alleen in het wit tot het paarse spectrum te verkrijgen.

Scabiosa caucasica 'Davida'

Vaasleven

De Scabiosa is een uitermate geschikte bloem binnen de huidige trend van de veldboeketten. Het is een krachtige en sprekende bloem, die door subtiele schoonheid opvalt.

Op het eerste gezicht lijkt de Scabiosa een fijn en fragiel bloemetje, waardoor je denkt dat deze niet zo lang zal blijven staan. Maar schijn bedriegt! Dit vrolijke zomerbloemetje is juist heel sterk en heeft een prachtig vaasleven.

druifkruid

Sierwaarde

Ook een uitgebloeide Scabiosa heeft nog sierwaarde. Na de bloei ontstaan er op de plant ruwe zaadbollen die krachtig staan in een stoer boeket. Deze zijn ook uitermate geschikt in excentriek bloemwerk. Zowel de een- als meerderjarige planten geven deze grappige bolletjes na hun bloei.

Pieter verkoopt deze soorten niet, omdat hij de ‘levende’ Scabiosa’s veel mooier vindt.

Kwekerij Damen from FloraPodium on Vimeo.

De teelt

Scabiosa Caucasica Davida is ontstaan uit Pieters eigen veredelde soorten van de meerderjarige plant. Dit jaar is deze variëteit voor het eerst op de markt. Davida is vernoemd naar de dochter van Pieter en Annemieke. De bloem is uitzonderlijk groot en heeft een lichte ultraviolette kleur.

Scabiosa caucasica 'Davida'

Pieter teelt zijn Scabiosa’s buiten in volle grond op circa drie hectare grond. Deze Scabiosa’s zijn verkrijgbaar van juni tot eind oktober. Om het seizoen te verlengen, is Pieter sinds 2016 ook begonnen met de teelt in Portugal. Hierdoor zijn de snijbloemen al vanaf februari verkrijgbaar. Zijn uitdaging is om de kwaliteit van de Portugese teelt precies hetzelfde te krijgen als de Nederlandse.
De Scabiosa gedijt het best in arme doorlatende zandgrond. De bloemen staan in de twee landen onder de zelfde omstandigheden in de grond, maar de weersomstandigheden zijn uiteraard toch weer anders.

TIP: Annemieke’s pluktuin. Geopend tot eind september afhankelijk van het weer. Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag van 09.00 – 16.30 uur.

Scabiosa caucasica 'Davida'

Vermeerderen

Het vermeerderen van de meerjarige Scabiosa vindt plaats door de wortels te scheuren. Dit betekent dat je planten met genoeg wortels uit elkaar trekt, om zo twee of meerdere planten te krijgen.
Het vermeerderen van planten gaat op deze manier langzaam. Het duurt soms wel 20 jaar voordat een nieuw soort op de markt kan komen. De eenjarige Scabiosa daarentegen, wordt via zaad vermeerderd.

Veredelen

Het veredelen en kruisen van de Scabiosa doet Pieter zelf in het laboratorium. De nieuwe soorten die hij teelt zijn dan ook eigen kruisingen. Deze soorten heeft hij onder andere vernoemd naar zijn kinderen. Dit zijn echter alleen kruisingen uit de meerderjarige bloemen.
Omdat de eenjarige Scabiosa’s gevulde bloemen hebben met mooie kleuren, heeft Pieter geprobeerd de meerjarige met de kleurige eenjarige te kruisen. Voorlopig helaas zonder resultaat.

Zie ook kwekerij Damen.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulp Monarch Parrot in de schijnwerpers