AALSMEER – Syringa hyacinthiflora ‘Maiden’s Blush’ komt uit Canada. In de jaren ‘90 reist een groep kwekers naar Canada op zoek naar een vervanger voor de witte sering ‘Madame Stepman’. Er komen veel witte soorten mee terug uit een Canadese botanische tuin, maar na verschillende testen blijkt er geen geschikte witte voor de productie. Ook de ‘Maiden’s Blush’ is meegekomen uit Canada. 10 jaar heeft men nodig om te plant te doorgronden.

Sering

Maiden’s Blush

Sering Maiden’s Blush

 

Een aantal jaar geleden werden de seringen rauwer verhandeld dan nu. Dit had voornamelijk te maken met de export. Ten eerste zijn rijpere bloemen kwetsbaarder, waardoor de kans op beschadigingen groter is. Ten tweede gaan er minder takken in een doos. Ook wordt er minder betaald voor een rijpere sering.
Het is veel beter om een sering iets rijper te oogsten. De bloem kan veel langer gebruikmaken van de voedingstoffen die de plant meegeeft. Hierdoor is de houdbaarheid veel beter en in het geval van de ‘Maiden’s Blush’, ook de geur veel sterker.

Door Florapodium

Aalsmeer

Sering Maiden’s Blush

Vroeg bloeiende sering

In de natuur is de ‘Maiden’s Blush’ een vroege bloeiende sering, terwijl de soort het beter doet als die later in het seizoen in bloei wordt getrokken. 
Voor veel kwekers was de ‘Maiden’s Blush’ even wennen.
Het is een soort uit de hyacinthiflora- familie. De trossen van deze bloemen zijn heel anders dan de bekende vulgarissoorten, die van zichzelf veel statischer en stijver zijn.

 De bloemtros van de ‘Maiden’s Blush’ is veel rommeliger en heeft geen effen/uniforme kleur. De ene bloem is donkerder, de ander lichter.

 

 

Sering Maiden’s Blush

Handwerk

De meeste kwekers waren niet zo enthousiast. Het sorteren -allemaal handwerk- is bijvoorbeeld veel lastiger dan met de vulgaris.

 Maar de ‘Maiden’s Blush’ is een prachtig product. De struiken geven veel mooie takken op een relatief kleine ruimte, de kleur is echt onderscheidend van andere seringen. En… de ‘Maiden’s Blush’ ruikt ontzettend lekker. Het is echt een romantisch sering. Een goede aanvulling op de soorten die er al waren.

 

Verzorging

– De sering is een heestersoort, dit betekent dat deze een houtachtige steel heeft. Het is belangrijk een schone vaas te gebruiken met handwarm water en heester snijbloemenvoedsel.
– Snijd de steel een stukje schuin af, voordat je deze op de vaas zet. Ververs het water regelmatig en snijd eventueel opnieuw aan.

 

Sering Maiden’s Blush

De kweek van de ‘Maiden’s Blush’

In het najaar worden de struiken uitgestoken op de verschillende akkers. In november gaan de eerste struiken de kas in.
 Na zo’n 10 tot 14 dagen wordt het gewas geplozen. Alle zijscheuten worden van de tak verwijderd, zodat alle energie daadwerkelijk naar de bloem gaat. Na zo’n 3 weken kunnen de eerste takken gesneden worden.

 Als de kas leeg gesneden is, gaan ze weer naar buiten. Als het productieseizoen over is -begin mei- worden de struiken op de akkers teruggepoot. Deze struiken slaan een productiejaar over. Wel worden ze gesnoeid na het eerste jaar. Deze takken worden gebruikt om op onderstammen te enten.

 

Sering Maiden’s Blush

Enten

Op de onderstam van een wilde seringensoort wordt ‘Maiden’s Blush’ geënt. Bij het enten wordt er een inkeping gemaakt in de stam. Hierna wordt er een klein stukje steel van de cultivar in de inkeping gestoken. Vervolgens vastgebonden met een elastiekje en ingesmeerd met entwas.

 Na het enten op de onderstam geeft de sering bij een jonge onderstam pas na 4 jaar z’n eerste bloemtakken. Het duurt dus lang om nieuwe seringensoorten te krijgen die ook daadwerkelijk goed genoeg zijn voor de bloemenproductie.
Als een onderstam niet te maken krijgt met bodemschimmels of andere ziektes kan een die wel 80 of 90 jaar oud worden.

De sering heeft over het algemeen een hoge marktwaarde. En dat is maar goed ook, want de teelt is enorm arbeidsintensief en door het vele til- en handwerk fysiek zwaar.

 

Sering Maiden’s Blush

De kweker en zijn product

Kwekerij Het Witte Hek, officiele naam Alderden-Ceelen, is gevestigd in Aalsmeer. In 1897 is de firma opgericht. Bij aanvang werden er chrysanten en potplanten geteeld. In de loop der jaren zijn er diverse andere bloemen geteeld waaronder amaryllis, rozen, tulpen, anjers en seringen.
De naam ‘Het Witte Hek’ is ontstaan omdat jaren geleden een bushalte werd geplaatst voor het bedrijf. Rondom de kwekerij stond een wit hek stond. In de volksmond kreeg de kwekerij de naam ‘Het Witte Hek’.
Intussen is het bedrijf 5 generaties verder en heeft ‘Het Witte Hek’ zich gespecialiseerd in de teelt van diverse soorten seringen en sneeuwballen. Samen met de 3e en 4e generatie, die nog elke dag meewerken in het bedrijf, wordt er gestreefd naar een mooie en zware kwaliteit bloemen.

 Het bedrijf heeft geen vast personeel en wordt gerund door twee neven met hulp van hun beide vaders. Alleen in het oogstseizoen worden er uitzendkrachten ingehuurd.

 

Sering Maiden’s Blush

 

Duurzaam

De seringenteelt is duurzaam. Er zijn bijna geen bestrijdingsmiddelen nodig voor de productie van de takken. De groei vindt op de akkers plaats en de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen bepalen voor een groot deel het eindresultaat.
Uiteraard hebben de machines in de schuur stroom nodig. Hiervoor heeft het bedrijf zonnepanelen op het dak, zodat het bedrijf zichzelf van energie voorziet. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van organische bemesting in plaats van kunstmest. Ook worden er schimmels en compost toegevoegd aan de bodem. Een gezonde bodem geeft een weerbare sterke seringenstruik. Om het bodemleven te sparen wordt zoveel mogelijk het onkruid gemaaid of geschoffeld.