Mensen liezen bewust – Duurzaam wonen is steeds belangrijker. De stijging van de energieprijzen sinds 2022 hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Wie vandaag op zoek is naar een huis geeft vrijwel altijd de voorkeur aan een energiezuinige woning die goed geïsoleerd is. Dat scheelt immers fors in de stookkosten. Omdat een hypotheek vanwege de gestegen rente ook niet goedkoop is, letten huizenkopers hier veel meer op dan vroeger. Als er nieuwe woningen worden gebouwd kiezen architecten om die reden ook vrijwel altijd voor energiezuinige woningen die zijn gebouwd met duurzame materialen.
Mensen kiezen bewust
Zelf een huis laten bouwen
Als je in de gelukkige omstandigheden verkeert dat je je eigen droomhuis kan laten bouwen, dan kun je het huis helemaal naar je eigen wensen laten maken. Leg je plannen voor bij de Woonwensfabriek en zij gaan graag voor je aan de slag om er iets moois van te maken. Uiteraard wordt er gewerkt met duurzame materialen. Grote delen van woningen kunnen prefab worden gemaakt, zodat ze alleen nog maar geplaatst hoeven te worden. Het bouwen gaat daardoor een stuk sneller en er wordt minder CO2 uitgestoten. Dit is belangrijk omdat de uitstoot van broeikasgassen een ‘hot issue’ is als het om woningbouw gaat. Door gebruik te maken van prefab is de bouw ook minder afhankelijk van de weersomstandigheden. Voorheen kon er in de winter soms wekenlang niet worden gewerkt vanwege vorst. Nu is het voor bouwvakkers geen pretje om in de zomermaanden te werken als er een hittegolf over het land trekt.
Foto: Pexels, op Pixabay.
Hoe duurzaam wordt het nieuwe huis?
Als je zelf een huis laat bouwen dan is het natuurlijk logisch om de woning zo duurzaam mogelijk te laten zijn. Een duurzaam huis is goed geïsoleerd, heeft geen gasaansluiting en op het dak liggen zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom. Maar het huis is bij voorkeur ook gebouwd van duurzame materialen. Van hout bijvoorbeeld, of een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Ook andere materialen zoals hennep worden toegepast bij woningbouw. Hennep isoleert als de beste en gaat jarenlang mee. De klimaatbeheersing in een duurzaam huis is vaak ideaal. In de zomer is het er dankzij de goede isolatie heerlijk koel. In de winter hoef je niet heel hard te stoken om het toch lekker warm te hebben, ook als het buiten vriest dat het kraakt.
LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Duurzaam wonen begint bij een goede bodem
Een gunstig energielabel
Mensen kiezen bewust. Een huis met een gunstig energielabel A of in ieder geval B geeft je niet alleen als eigenaar een goed gevoel. Het is ook een pluspunt als je besluit de woning te verkopen. Kopers kijken tegenwoordig eerst naar de prijs en dan direct naar het energielabel. Want niet alleen de kosten voor een hypotheek zijn een belangrijke post, maar dat geldt ook voor de energielasten. Een woning die zuinig is met stroom en eventueel gas heeft dan ook zeker een streepje voor op de woningmarkt en dat is natuurlijk ook gunstig bij het bepalen van de vraagprijs.
Fotocredits introfoto: Laela Sequoia, op Unsplash.
Meer over wonen
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Flexwoningen en duurzaam wonen