ZUNDERT – Nooit eerder was het een kwekerij in Europa gelukt de theeplant Camellia Sinensis te ontwikkelen. Special Plant Zundert is er na jaren van ontwikkelen wél in geslaagd en brengt deze plant nu op de markt onder het label “Tea by me”. Het televisieprogramma Booming Brabant maakte er deze reportage over.

   

Theeplant

Uniek in Europa: een theeplantage in Zundert

[youtube id=”61nfSzIC45w” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”?rel=0&controls=0&showinfo=0″ class=””]

 

Thee wordt gezet met behulp van blaadjes van de Camellia sinensis, oftewel de theeplant. Er zijn nogal wat varianten, zoals witte, groene, zwarte en oolong- thee. Allemaal afkomstig van dezelfde plant, maar ze onderscheiden zich door hun eigen specifieke productieproces.

Tea-by-Me, van Special Plant Zundert

 

je eigen thee kweken

 

 

Witte en groene thee
Witte thee bijvoorbeeld omdat ze eerder wordt geoogst. De knoppen, en soms ook de kleine nieuwe blaadjes, worden al vroeg in de lente geplukt. Wanneer de knoppen geoogst zijn, worden ze gedroogd in de zon. Dit kan op vele manieren; alleen in de ochtendzon of in combinatie met ochtenddauw. De manier van drogen is kenmerkend voor de smaak.
Groene thee is in Nederland bekender dan witte . Bij groene thee wachten ze met oogsten totdat de knoppen zijn uitgekomen. Het verwerken van de oogst is meestal gebonden aan de tradities van de regio waar het wordt verbouwd.

Goed om te weten: thee verlaagt je cholesterol, bevat antioxidanten en bevat minder theïne (cafeïne, maar dan in thee) dan andere theesoorten.

Robs Grote Tuinverbouwing
Vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing meer over thee. En natuurlijk ook in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

thee_plantage in nederland

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Ga naar Plantplezier voor de volledige lijst van planten die in de uitzending van 27 mei zijn gebruikt.

Op GroenVandaag verscheen eerder en artikel over Tea-by-Me, Vergeet de thee geen water te geven!.

Intro-foto: Plantplezier