LEIDEN – Oostindische kers is een mooie, gemakkelijk groeiende plant, die in veel tuinen op een zonnig plekje te vinden is. De bloemen zijn prachtig geel, oranje of rood, en smaken op de sla of op brood lekker pittig. Het is een éénjarige plant. Heeft maar één nadeel: bij de eerste nachtvorst stort hij zich zielig, slap en geknakt ter aarde. Doodgevroren.

 

Oostindische kers

Door Anne Marie van Dam

Het is november. Nachtvorst kan zomaar toeslaan! Dan is het tijd om flink van je Oostindische kers te oogsten. Van blad en bladstelen maak ik pesto, voor op brood. De smaak van het blad lijkt op die van tuinkers, maar iets minder pittig.

oostindische-kers

Recept
neem:
-120 g blad + bladstelen van Oostindische kers
-50 g cashewnoten (of evt. andere noten, zonnebloempitten)
-een scheut olijfolie
-zout naar smaak

Hak blad en noten grof, meng ze door elkaar in een mengkom of maatbeker, scheut olijfolie erbij. Mix met de staafmixer tot een smeerbare pesto. Breng op smaak met zout, en voeg eventueel toe: citroensap, belegen kaas en/of knoflook. De pesto is aantal dagen houdbaar in de koelkast.

Zo kun je van een heleboel lekkere blaadjes pesto maken. Bijvoorbeeld van venkelblad en zevenblad. En natuurlijk kan het ook eerder in het jaar.

www.annemarievandam.nl/blog