AMSTERDAM – De Top 10 bomen van Zuid-Holland is bekend. De Bomenstichting heeft vorig jaar de ‘Bomen van de Ereklasse’ geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze ‘toppers’ zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Iedere maand wordt de ‘Top 10’ van één van de provincies bekend gemaakt. Deze maand is Zuid-Holland aan de beurt. Veel bomen zijn verbonden met onze geschiedenis en cultuur.

Top 10 bomen

top 10 bomen

plataan, Voorburg
Foto: Wim Brinkerink

 

 

De topbomen worden per provincie gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort, een bijzonder verhaal enzovoorts. Belangrijk criterium is ook dat ze zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Met deze selectie van Bomen van de Ereklasse vestigt de Bomenstichting aandacht op de bijzondere plaats van bomen in onze natuur en cultuur.

 

Top 10  van Zuid-Holland, met plantjaar

1. Juttepeer in het Heilige Geesthofje, Den Haag, 1647
2. De rode beuk van de Groenesteeg, Leiden, 1830
3. Plataan op Romeins fundament, Voorburg, ± 1690
4. De linde van Endegeest, Oegstgeest, 1648
5. De essen op de Jacobaburcht, Oostvoorne, 1800
6. De groene beuk van Meijendel, Wassenaar, 1820
7. De Breytenbachplataan, Rotterdam, 1880-1890
8. Jan Wolkersboom, zomereik Oud Poelgeest, Oegstgeest, 1800-1850
9. Platanen in de Museumstraat, Dordrecht, ± 1825
10. De Koekampkastanje, Den Haag, 1830-1840

 

top 10 bomen

rode-beuk, Groenesteeg, Leiden
Foto: Simen Brunia

De rode beuk van de Groenesteeg

Deze indrukwekkende beuk is waarschijnlijk geplant tijdens de aanleg van de begraafplaats iets na 1827, nadat op 22 augustus 1827 koning Willem I het verbod had uitgevaardigd om in kerken te begraven. Begraafplaats Groenesteeg ligt nog net binnen de oude stadsmuren en is te bereiken via een brug met de toepasselijke naam ‘Laatstebrug’.
De rode beuk is bijzonder, vooral vanwege zijn dikke stam. Het is de dikste beuk van Zuid-Holland. De boom kenmerkt zich door zijn talrijke vertakkingen vlak boven de entplaats. Zijn rode kroon is dan ook breed en in evenwicht.

 

top 10 bomen

linde, Endegeest, Oegstgeest
Foto: Wim Brinkerink

 

Landelijke spreiding
Bij het samenstellen van de Top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten. Natuurlijk komen landelijke beroemdheden als de Linde van Sambeek, de Troeteleik van Ulvenhout, de Belastingeiken van ‘s-Gravenland e.a. in aanmerking. Maar ook Zuid-Hollandse grootheden als de platanen bij het Dordrechts Museum en de Breytenbachplataan in Rotterdam verdienen onze aandacht. De oudste peer van Nederland staat in het Heilige Geesthofje in Den Haag en is op nummer 1 van de Zuid-Hollandse Top 10 geëindigd.

 

top 10 bomen

plataan, Voorburg
Foto: Wim Brinkerink

 

 

Onbekende helden
Tijdens de zoektocht naar geschikte kandidaten ontdekte de Bomenstichting ook schitterende, maar nog vrij onbekende bomen. Op de begraafplaats in Lutten staat b.v. ‘de Apostelenbeuk’ en op landgoed Endegeest een eeuwenoude linde.

Meer info op:
BomenvandeEreklasse
Het Landelijk Register van MonumentaleBomen