AALSMEER – Trosrozen Bubbles. Medio 2017 maakte kweker Frank Voorn de overstap van de grootbloemige Grand Prix-roos naar de teelt van trosrozen. Op het moment zijn er zo’n tien variëteiten Voorn Spray Roses in productie. Het de bedoeling in 2019 uit te breiden met nog eens tien nieuwe en vooral exclusieve soorten.Trosrozen geven een waterval aan bloemen in een boeket. Daarbij varieert de bloemgrootte, omdat het trosje uit verschillende rijpheidstadia bestaat, waardoor er een speels effect optreedt. De subtiele kleine bloemetjes geven een boeket een romantisch tintje en zijn daardoor erg geliefd in bruidswerk.

 

trosrozen

Trosrozen

Pink en Sweet Bubble

 

Door Florapodium
Aalsmeer

Frank Voorn: “Het is belangrijk dat een bloem veel knoppen geeft en een goed vaasleven heeft. En dat een bloem snel genoeg groeit en genoeg stelen geeft, zodat het voor een kweker ook iets oplevert om deze bloem te telen.”

Voorn biedt trosrozen in kleuren die perfect aansluiten bij de verschillende seizoenen. Komende september introduceert Voorn exclusief twee nieuwe Bubbles-soorten: Pink Bubbles en Sweet Bubbles.
Van nature is elke roos een trosroos. Elke roos geeft zijscheuten, die ervoor zorgen dat de trossen ontstaan. De enkelbloemige rozen worden ‘geplozen’, zoals dat heet. Alle zijscheuten in het gewas worden verwijderd, waardoor er een mooie grote roos overblijft. Toch is niet elke roos geschikt om als trosroos geteeld te worden.

 

 

trosrozen

De teelt

Het telen van trosrozen is een stuk bewerkelijker. Verschillende bloemen, verschillende variëteiten, verschillende handelingen.
Als de rozen zijn aangeplant, duurt het nog 6–8 weken voordat ze volgroeid zijn tot snijbare bloem. De planten worden op steenwol geteeld, dat water niet alleen goed absorbeert, maar ook doorlaat.
Zeven dagen per week worden de trosrozen handmatig gesneden en verwerkt. Er is bewust gekozen voor een grote spreiding bij de aanplant van de verschillende soorten, zodat het aanbod gestabiliseerd wordt en de rozen dagelijks verkrijgbaar zijn.

trosrozen
Alle planten worden op de kwekerij vermeerderd. Het langdurige proces waarborgt de kwaliteit van de plant en voorkomt ziektes en plagen. Ook kan het bedrijf zo de beste planten selecteren en de ziektes buiten de kas houden.
Het veredelen van de planten wordt echter niet zelf gedaan; de nieuwe soorten zoeken ze uit bij een veredelaar.

 

Meer informatie over de kweker.

Zie voor meer foto’s het fotoalbum op GroenVandaag facebook.