Voor op schema – Het tuinplanten seizoen is onder invloed van het zachte weer eerder begonnen dan andere jaren. Sommige planten zijn al veel eerder dan gepland beschikbaar. Bijvoorbeeld de Primula acaulis, waarvan de vroege en late soorten nu vrijwel gelijktijdig staan te bloeien.

Voor op schema

Iberis en Saxifraga

Ook vaste planten zoals Iberis en Saxifraga zijn al klaar voor de lente, terwijl dit planten zijn die normaal gesproken pas vanaf eind maart door de tuin- en groencentra worden aangeboden.

primula_gemengdLanger groeiseizoen

Volgens bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen is het voorjaar van 2016 anderhalve maand eerder begonnen dan normaal en zet de trend naar een langer groeiseizoen krachtig door. Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden. Een en ander is te wijten aan de klimaatsverandering.

Tuinplanten anderhalve maand voor op schema

Foto: bloesem, HeungSoon, op Pixabay.

Klimaatverandering

Klimaatverandering heeft een aanzienlijke invloed op de verschuiving van de seizoenen. Door de opwarming van de aarde beginnen lente en zomer eerder, terwijl herfst en winter later intreden. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor ecosystemen, landbouw en het dagelijkse leven van mensen.
Een van de duidelijkste tekenen van deze verschuiving is de eerder beginnende bloei van planten en bomen in de lente. Veel planten reageren op temperatuurveranderingen, en met de stijgende temperaturen beginnen ze eerder te groeien en bloeien. Dit kan leiden tot een ontregeling van de natuurlijke harmonie tussen planten en de dieren die ervan afhankelijk zijn, zoals bestuivende insecten.
Voor landbouwers betekent de verschuiving van de seizoenen dat ze hun plant- en oogstschema’s moeten aanpassen. Sommige gewassen kunnen profiteren van een langer groeiseizoen, maar andere kunnen lijden onder extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, droogtes of zware regenval, die allemaal frequenter en intenser worden door klimaatverandering. Dieren, vooral trekvogels, passen ook hun gedrag aan. Ze migreren eerder of later in reactie op veranderende temperaturen en beschikbaarheid van voedsel. Dit kan leiden tot mismatches in timing, waarbij vogels arriveren voordat hun voedselbronnen beschikbaar zijn, wat hun overlevingskansen vermindert.