Urban Farming – In een wereld waarin de gemiddelde mens steeds minder weet waar zijn voedsel vandaan komt, is het geen verrassing dat de nieuwe trend “stadslandbouw” in opkomst is. Maar wat is stadslandbouw precies? Eenvoudig gezegd is stadslandbouw het kweken van voedsel in een stedelijke omgeving. Dit kan gebeuren op veel verschillende manieren, zoals op daken, op balkons, in gemeenschapstuinen en zelfs op braakliggende terreinen.

Urban farming

Een van de belangrijkste voordelen van stadslandbouw is dat het de voedselproductie dichter bij de mensen brengt. Dit kan de toegang tot vers en voedzaam voedsel helpen verbeteren, vooral voor mensen die in voedselwoestijnen wonen.

Stadslandbouw

Stedelijke landbouw kan ook bijdragen tot een beter milieu. Groendaken kunnen bijvoorbeeld helpen om de afvoer van regenwater en de luchtverontreiniging te verminderen. Gemeenschapstuinen kunnen zorgen voor de broodnodige groene ruimte in steden en braakliggende terreinen kunnen worden omgevormd tot prachtige stedelijke oases.

Als u geïnteresseerd bent in stadslandbouw, zijn er veel middelen beschikbaar om u te helpen. Wilt u zelf starten in de stadslandbouw gebruik dan deze checklist:

  • Zoek een geschikte ruimte. Dit kan zijn op uw dak, balkon, in een gemeenschappelijke tuin of zelfs op een braakliggend terrein.
  • Zorg ervoor dat de ruimte voldoende zonlicht krijgt. Planten hebben minstens zes uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien.
  • Bereid de grond voor. Als u in bakken kweekt, zorg er dan voor dat u een potgrond van goede kwaliteit heeft. Als u in de grond kweekt, zorg er dan voor dat de grond los en goed gedraineerd is.
  • Kies uw planten. Zorg ervoor dat u planten kiest die geschikt zijn voor uw klimaat en de beschikbare ruimte.
  • Aan de slag! Zodra u alles hebt wat u nodig hebt, is het tijd om te gaan planten.

Zelf stadsboer worden?

Ga je ook goederen verkopen? Regel dan ook de zakelijke kant. Raadpleeg een deskundige voor meer informatie. Stadslandbouw is een geweldige manier om vers, voedzaam voedsel te krijgen en bij te dragen aan een beter milieu. Als u wilt beginnen, zijn er veel middelen beschikbaar om u te helpen. Denk eraan een geschikte ruimte te vinden, de grond voor te bereiden en uw planten zorgvuldig te kiezen. Met een beetje moeite wordt in een mum van tijd een succesvolle stadsboer!

Bedrijf inschrijven? Gebruik dan een checklist om u op weg te helpen:
– Verkrijg de juiste vergunningen en licenties voor uw bedrijf.
– Kies een bedrijfsstructuur die het beste bij uw behoeften past.
– Een gedetailleerd bedrijfsplan opstellen.
– De nodige financiering voor uw bedrijf verkrijgen.
– Uw bedrijf op de markt brengen bij potentiële klanten.
– Houd nauwkeurig administratie van uw bedrijfsfinanciën.
– Voldoen aan alle toepasselijke wet- en regelgeving.

Waag de sprong en begin vandaag nog met uw eigen boerderij. U mag dan wel geestig zijn, maar bent u klaar om uw handen vuil te maken?

Deze inhoud is uitsluitend ter informatie en vormt geen professioneel advies. Lezers moeten voor specifieke vragen een gekwalificeerde stadslandbouw deskundigen raadplegen, zoals het voedingscentrum.

Fotocredits:
-introfoto; Joshua Lanzarini, op Unsplash.
-foto 2, markt; Markus Spiske, op Unsplash.
-foto 3, oogst; Jonathan Kemper, op Unsplash.