Vaste plant – Door het enorme assortiment vaste planten is in iedere tuin voor elk plekje wel een geschikte soort te vinden. Met de juiste keuze en aandacht bij het planten, kun je je tuin vergroenen met bloeiende en groene planten.

Vaste plant voor elke tuin

salvia – hemerocallis – sedum

Zonnige en droge plaatsen

Veel vaste planten voelen zich thuis op droge, zonnige plaatsen. Ze zijn er in uiteenlopende kleuren en vormen. Salie (Salvia) is een echte zonaanbidder, evenals daglelie (Hemerocallis) en kattekruid (Nepeta). Ook de meeste siergrassen gedijen goed in zon en droogte, waaronder pijpenstrootje (Molinia) en zegge (Carex). En natuurlijk vetplanten, zoals vetkruid (Sedum) en huislook (Sempervivum).

persicaria – corydalis – epemedium

Schaduwplanten

Vaak zijn schaduwplanten van nature bosplanten met een wat bescheidenere bloei. Maar het effect in de tuin is er niet minder om, zeker als je ook speelt met bladkleur, bladvorm en hoogte. Voorbeelden zijn duizendknoop (Persicaria), elfenbloem (Epimedium) en helmbloem (Corydalis). Ook salomonszegel (Polygonatum) is perfect voor schaduw.

Let op de grondsoort

In Nederland zijn er ruwweg 3 grondsoorten: kleigrond, zandgrond en veengrond. Het is belangrijk om te weten welke grondsoort uw tuin heeft, en welke planten hiervoor geschikt zijn. Onderstaande artikelen zijn een handig hulpmiddel.

pijpenstrootje

molina

Om vaste planten goed te laten settelen, graaf je een plantgat dat ruim twee keer zo groot is als de kluit. Maak de grond onderin en rondom los. Vul het gat weer met zoveel grond, dat de plant ietsje dieper komt dan in de (teelt)pot waar hij in stond. Geef water, bij droogte ook in de weken die volgen. Eenmaal gesetteld komt een vaste plant elk jaar terug.

Mulchlaag

De gouden tip voor het verzorgen van vaste planten is plantenresten rond je planten te leggen, zodat een mulchlaag ontstaat. Een mulchlaag beschermt de bodem tegen kou en warmte en voorkomt uitdroging. Onkruid krijgt geen kans om te groeien en het verbetert de bodemstructuur. Slecht groeiende planten verhuis je het beste, vaak doen ze het elders beter.

Ga voor meer informatie over vaste planten naar www.perennialpower.nl.

Met dank aan iVerde, ‘Perennial Power’.