Exotisch fenomeen – De daktuin, die we kennen van de zonnige steden en dorpen van Zuid-Europa, maakt een opmars in Nederland. Wat ooit een exotisch fenomeen leek, wint nu aan populariteit in ons eigen land. Maar hoe komt het dat meer mensen kiezen voor een daktuin, en wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen ervan?

Exotisch fenomeen

Fotocredits introfoto: Exclusieve dakterrassen.

Waarom wint de daktuin aan populariteit?

1- benutten van de ruimte

De populariteit van de daktuin in Nederland kan aan verschillende factoren worden toegeschreven. Een belangrijke reden is de toenemende verstedelijking. In steden is de ruimte beperkt, en mensen zoeken naar creatieve manieren om hun leefomgeving groener te maken. Een daktuin biedt een uitstekende oplossing om de natuur naar de stad te brengen, zonder extra grondoppervlakte nodig te hebben.

2- klimaatadaptatie

Daarnaast is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Een goed ontworpen daktuin kan bijdragen aan betere isolatie van de woning, waardoor energiekosten dalen. Het helpt bovendien om regenwater vast te houden en te zuiveren, wat weer een bijdrage levert aan de bestrijding van wateroverlast. Dit sluit aan bij de groeiende behoefte aan klimaatadaptatie in stedelijke gebieden.

Waarom exotisch fenomeen daktuin aan populariteit wint

De ‘zakelijke’ daktuin in verstedelijkt gebied.
Foto: CHUTTERSNAP, op Unsplash.

Soorten daktuinen

Er zijn verschillende soorten daktuinen, afhankelijk van de functie en het onderhoudsniveau. De meest voorkomende zijn:

Extensieve daktuinen

Dit zijn de meest onderhoudsarme daktuinen. Ze bestaan vaak uit laagblijvende planten zoals vetplanten, grassen en mossen. Deze daken vereisen weinig onderhoud, zijn licht in gewicht en worden vooral aangelegd voor het ecologische effect, zoals het verbeteren van de biodiversiteit en waterretentie. Een groendak is een mooi voorbeeld van een extensieve daktuin.

Intensieve daktuinen

Deze tuinen lijken meer op traditionele tuinen en kunnen bomen, struiken, gras en zelfs vijvers bevatten. Ze vereisen meer onderhoud en een stevigere dakconstructie vanwege het hogere gewicht. Intensieve daktuinen bieden echter een prachtig gebruiksgebied, waar men echt kan genieten van het groen, zoals op een terras of zelfs een klein park.

LEESTIP: Rotterdam stimuleert groene daken

LEESTIP: NET VERSCHENEN: Het Rotterdamse Dakenboek

Geschikte beplanting voor daktuinen

Niet elke plant is geschikt voor een daktuin. Vanwege de vaak blootgestelde ligging van een dak, is het belangrijk om planten te kiezen die goed bestand zijn tegen wind, zon en extreme weersomstandigheden. Voor extensieve daktuinen zijn vetplanten zoals Sedum ideaal. Deze planten zijn droogtetolerant, vragen weinig onderhoud en kunnen goed omgaan met de intensiteit van zonlicht. Voor intensieve daktuinen kan je kiezen voor grassen, struiken en zelfs kleine bomen, mits het dak de belasting kan dragen. Het is belangrijk om planten te kiezen die goed geworteld kunnen blijven in de beperkte hoeveelheid aarde en goed reageren op de windomstandigheden.

Onderhoud en verschillen met een reguliere tuin

Het onderhoud van een daktuin verschilt van dat van een reguliere tuin. Extensieve daktuinen zijn vrijwel zelfvoorzienend, met af en toe een controle op de afvoer van water of het verwijderen van ongewenste planten. Intensieve daktuinen vereisen meer onderhoud, vergelijkbaar met een gewone tuin. Denk hierbij aan snoeien, bemesten en onkruid verwijderen. Ook moet de beplanting regelmatig gecontroleerd worden om te zien of ze goed bestand is tegen de specifieke omstandigheden op het dak.