Weer gaan schilderen – De beste omstandigheden om de buitenkant van je huis te schilderen is droog weer en milde temperaturen. Specifieker, de lente en de vroege zomer zijn het meest geschikt om de klus aan te pakken. Voordeel is ook dat je met aangenaam daglicht werkt. Niet te scherp en helder genoeg.

Weer gaan schilderen

Wat het buitenschilderwerk betreft, hebben we dit jaar wel te maken met een zeer ongunstig voorjaar. Behalve een natte lente is het ook nog eens aan de koude kant. Niet bepaald uitnodigend voor werk wat weliswaar noodzakelijk is, maar waarschijnlijk niet tot je favoriete bezigheden behoort.

Jarenlang plezier

Het is niet verstandig om je schilderwerk uit of af te stellen. Onderhoud moet nu eenmaal gebeuren, wil je niet voor grotere uitgaven komen te staan. Wat je wel kan overwegen is een deklaag die heel lang mee gaat. Waarom om de vijf jaar schilderen als het ook om de 10 jaar kan. Wijzonol Buitenlak bijvoorbeeld is is zeer slijtbestendig. Na gebruik heb je jarenlang geen omkijken meer, terwijl het schilderwerk zijn kleur en glans behoudt.

Wanneer kunnen we weer gaan schilderen?

Foto: Pixabay op Pexels.

Weerbericht

Blijf je nog zitten met het weer. Zolang dat grillig blijft, is het wachten op beter. Hier wat tips.

  1. Temperatuur

    Vermijd extreem hete of koude temperaturen, omdat dit de kwaliteit van het schilderwerk kan beïnvloeden. Idealiter ligt de temperatuur tussen de 10°C en 25°C.

  2. Neerslag

    Kies een periode met weinig neerslag, aangezien vocht het schilderproces kan verstoren en de droogtijd kan verlengen. Regelmatige regenbuien kunnen ook leiden tot vlekken en ongelijkmatige verflagen.

  3. Droogtijd

    Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de verf te laten drogen voordat er regen of vochtige omstandigheden optreden. Volg altijd de instructies van de verffabrikant met betrekking tot de droogtijd.

Een andere tip is om op te letten wanneer de professionele schilders en schilderbedrijven in het straatbeeld opduiken en weer gaan schilderen. Dat is een betrouwbare indicatie dat het weer kan.

Karakter en persoonlijke smaak

Degelijk schilderwerk beschermt je huis tegen elementen, zoals regen, sneeuw, wind en zonlicht. En voorkomt dat vocht schade aan het hout toebrengt. Het verlengt de levensduur van je buitenwerk en daarmee de duurzaamheid van je huis.
Schilderwerk heeft ook esthetische waarde. Bij oudere huizen kan het een klassiek karakter accenturen, reden waarom grachtengroen verf zo geliefd is.
Voor moderne huizen zijn gewaagdere kleuren weer in. Die zeggen weer iets over de persoonlijke smaak van de huisbezitter.

Preventie en status

Schilderen heeft ook een preventieve werking. Tijdens het schilderproces kun je eventuele problemen opmerken, zoals houtrot, schimmelgroei, scheuren of beschadigingen aan het houtoppervlak. Het geeft je de kans om dat te  herstellen, voordat de schade kostbaar wordt.

En een goed onderhouden huis is statusverhogend. Voor anderen ook fijner om tegenaan te kijken.

Fotocredits: Ali Alcántara, op Pexels.