HOUTEN –  Volgend jaar wordt in Nederland de European City of Trees Award uitgereikt. Deze award wordt toegekend aan een gemeente die toonaangevende activiteiten ontplooit in boombeleid en -beheer. Initiatiefnemer is de European Arboricultural Councel (EAC), de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten in 23 landen.

City of Trees

Belang van bomen
De European City of Trees Award wordt uitgereikt tijdens de Nederlandse Boominfodag, die in 2018 een internationaal karakter krijgt. Nederlandse gemeenten die in aanmerking willen komen voor deze award, kunnen zich aanmelden via de website van Branchevereniging VHG. Vereniging Stadswerk Nederland roept gemeenten op om zich aan te melden voor deze award.
De prijs is in het leven geroepen om de Europese boomverzorging te profileren door het onderscheiden van innovatieve boomprojecten die ondersteund worden door goed management, ‘best practice’ en educatie/burgerparticipatie. Daarmee wil EAC het bewustzijn verhogen van het belang van bomen in stedelijke gebieden.

 

bomen met bladerdek

Amsterdam winnaar in 2012
Amsterdam ontving de prijs in 2012 voor haar actieve aanplantbeleid en bijzondere iepencollectie. Ook draagt de stad actief de meerwaarde van bomen uit en zoekt het naar innovatieve oplossingen om bomen tot hun recht te laten komen. De bewoners worden bovendien actief betrokken bij het bomenbeleid van de gemeente. In 2016 ging de award naar het Zwitserse Winterthur. Dit jaar is het Slowaakse Trnava de European City of Trees.

intro-foto: rgb-stock, Dolar, Patryk Choiski
tweede foto: rgb-stock, Meiting, Mei Teng Wong