Liefst een duurzame uitvaart – Als je je hele leven zo duurzaam mogelijk hebt geleefd, zou het opmerkelijk zijn om geen duurzame uitvaart te nemen. We horen je denken: ‘Een duurzame uitvaart? Kan dat?’. Dit is inderdaad een mogelijkheid. Sterker nog: er zijn zelfs meerdere manieren om ook na je overlijden je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Hoe dat allemaal zit, leggen we je in dit artikel graag uit. We laten je ook zien hoe je je uitvaart kunt betalen. Op die manier voorkom je dat je je nabestaanden achterlaat met een hoge factuur.
Liefst een duurzame uitvaart?
Fotocredits introfoto: Brett Sayles, op Pexels
Een duurzame uitvaart is niet sober
Sommige mensen denken dat wanneer ze een uitvaart duurzaam willen maken, ze hem heel sober moeten houden. In dat geval wordt duurzaam bijna synoniem aan armetierig. Dit is echter helemaal niet nodig. Een duurzame uitvaart is niet anders dan een reguliere uitvaart, met het verschil dat er goed gekeken wordt naar welke materialen gebruikt worden en of er niet onnodig veel uitstoot geproduceerd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een opbaarplank met een lijkwade in plaats van een traditionele kist. Kijk ook eens naar de Loop Living Cocoon. Dit is een geheel biologisch afbreekbare kist gemaakt van organisch materiaal. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld met paard en wagen naar je laatste rustplaats gebracht te worden. Of huur een bus voor de gasten op je uitvaart zodat zij niet allemaal met eigen vervoer van A naar B hoeven te gaan. Dat scheelt behoorlijk veel uitstoot. Je ziet het; er is genoeg te regelen om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.
Foto: Ivan Samkov, op Pexels.
Natuurbegraafplaats? Cremeren of resomeren?
Overlijd je plotseling, dan is dat een grote klap voor je nabestaanden. Als ze dan ook nog moeten bepalen hoe je afscheid eruit moet zien, kan dit overweldigend zijn. Schrijf daarom op wat je wensen zijn. Misschien wil je begraven worden, gaat je voorkeur uit naar cremeren of zit je te denken aan resomeren, een methode waarbij je lichaam wordt opgelost in een vloeistof. Wat je voorkeuren ook zijn, zorg dat je ze opschrijft en dat je je nabestaanden laat weten waar dit document ligt. Mocht het noodlot toeslaan, dan weten ze in ieder geval hoe je je afscheid voor je had gezien.
Ook een duurzame uitvaart kun je verzekeren
Tot slot: vergeet niet om een uitvaartverzekering af te sluiten, ook voor je duurzame uitvaart. De kosten lopen namelijk al snel in de duizenden euro’s en de rekening wil je niet doorschuiven naar je nabestaanden. Online kun je eenvoudig een verzekering samenstellen, vergelijk diverse partijen met elkaar om te zien waar je de beste deal kunt afsluiten. Let erop dat je niet alleen maar kijkt naar waar je de laagste premie betaalt, kijk vooral naar wie je de beste dekking biedt. Op die manier eindig je met een polis die geen verrassingen met zich meebrengt. Tot slot, vergeet niet om je nabestaanden te laten weten dat je deze verzekering afgesloten hebt.
Meer over een duurzaam afscheid
Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:
Duurzame bloemen op milieuvriendelijke uitvaart
Groene twist aan de uitvaart: natuurbegraven
De psychologie achter natuurbegraven