Parfumplanten – Een belevenis, dat zijn deze drie witte parfumplanten die heerlijk geuren dankzij roomwitte bloemen en zich soms zelfs innig ergens omheen slingeren. Gardenia, Stephanotis en Jasmijn zijn drie diepgroene woonplanten die naast prachtige witte bloemen nog veel meer te bieden hebben. Allemaal geuren ze heerlijk, de eerste is een zeer rijke bloeier en de andere twee wikkelen zich soepel om wat ze maar te pakken kunnen krijgen.
Parfumplanten
Daarmee passen parfumplanten goed in de huidige wit-groene woontrend, waarin dingen die echt betekenis hebben en contact lijken te zoeken centraal staan. Deze woonplanten bieden samenhang in verscheidenheid, lijken te omarmen met geur en ranken en zorgen voor zintuiglijke ervaringen en rust.
Witte bloeiers
De natuurlijke uitstraling wordt versterkt door de witte bloeiers niet in een keurslijf te dwingen, maar grotendeels hun eigen weg te laten kiezen op hun standplek. Het is verbazingwekkend hoe Stephanotis van bijvoorbeeld een lichtkoord een natuurlijk element kan maken. Zorg voor een originele basis: terracotta, leer en katoen dragen bij tot een harmonieus geheel, net als de ronde vormen van bijvoorbeeld een groot rond onderbord of een cirkel als achtergrond.
Gardenia
Gardenia heeft glanzende diepgroene bladeren met mooie nerven en prachtige roomwitte bloemen die een wilde roosvorm hebben en heerlijk geuren. Bij een goede verzorging kan Gardenia wel honderd bloemen geven. De woonplant heeft het liefst een lichte standplaats, maar voorkom volle zon. Hou de kluit vochtig, maar voorkom een voetbad. De groene bladeren worden graag beneveld met de plantenspuit. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, de plant bloeit dan gewoon vrolijk door.
-Gardenia groeit in het wild vooral in Vietnam, Zuid-China, Taiwan, Japan en India.
-Voor zover bekend is de plant al in de 10de eeuw vastgelegd, door Chinese schilder Xu Xi.
-Gardenia is genoemd naar de Amerikaanse arts en botanist Alexander Garden die de plant in de 18e eeuw ontdekte.
-De bloemen werden vroeger vaak gebruikt als ‘knoopsgatbloem’.
Stephanotis
Stephanotis heeft heel aparte bloemen: buisvormig, zuiver wit en een beetje wasachtig. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes. Meestal wordt de plant rond een boog of andere vorm geleid, maar thuis in Madagascar is het een bloeiende liaan. Dat maakt van Stephanotis een woonplant die door een roomdivider kan groeien of langs een raam kan worden geleid, om zo ruimtes of binnen en buiten met elkaar te verbinden. Stephanotis staat graag licht, op een vaste plek met een vochtige kluit, zonder voetbad. De plant niet meer keren als er eenmaal knoppen inzitten, voor de mooiste bloei.
-In de Victoriaanse bloementaal staat Stephanotis symbool voor huwelijksgeluk, vandaar de naam bruidsbloem. De bruidsboeketten van prinses Diana van Wales, prinses Tatiana van Griekenland, Ivanka Trump en Jessica Simpsons bevatten allemaal Stephanotis.
-De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘stephanos’ betekent kroon en ‘otos’ staat voor oor: de stampers in de bloemen lijken een beetje op oortjes.
-Als retrobloem is Stephanotis erg populair bij hipsters, vooral als vrije liaan.
-Stephanotis is een van de weelderigst geurende bloemen ter wereld, vandaar haar bijna: ‘Fleur Parfum’.
Jasmijn
Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie donkergroene bladeren en heerlijk geurende witte bloemen. De lange ranken kunnen om een boogje worden geleid, maar het heeft ook wel iets om ze de vrijheid te geven en bijvoorbeeld tegen een kast of langs een kozijn te laten groeien. Geef de plant een lichte, maar niet al te zonnige standplaats en voldoende water. Jasmijn is een snelle groeier die het liefst een iets vochtige kluit heeft. Ook heeft de woonplant eens in de twee weken wat extra plantenvoeding nodig, om voldoende groei- en bloeikracht te houden. Jasmijn is een geliefde winterbloeier in onze woonkamer.
-De naam is afgeleid van het Perzische woord ‘Yasmin’, dat ‘geschenk van God’ betekent.
-Jasmijn komt oorspronkelijk uit de Himalaya en de gematigde streken van China.
-De plant is een internationale beroemdheid: varianten staan bekend als de nationale bloem van de Filippijnen, de Maagd van Orléans, De Schone van India en de Duce di Toscane.
-De bloemengeur komt vooral na zonsondergang vrij en zou nóg sterker zijn bij een wassende maan.
bron: mooiwatplantendoen
Meer over winterbloeiers voor de woonkamer
Lees ook deze berichten op GroenVandaag: