MEER (B) – Het is dit jaar ‘Het jaar van Vincent van Gogh’. De bekendste werken van deze Hollandse kunstschilder zijn ongetwijfeld de aardappeleters en de zonnebloemen. Laat er nu net een plant bestaan die deze meesterwerken combineert, namelijk de Yacon. Deze plant heeft bloemen als zonnebloemen en knollen als aardappelen. Speciaal voor dit jubileumjaar  hebben ze bij Asraplant een Van Gogh-label uitgebracht met de Yacon.

Vincent van Gogh

Yacon
Yacon is een tropisch knolgewas uit de familie van de zonnebloemen. Oorspronkelijk een plant uit de Andes, maar in Nederland inmiddels goed te telen. Hollandse naam is aardappelwortel. De plant levert eetbare knollen en heeft in de tuin grote sierwaarde. Van de gedroogde bladeren wordt zelfs zeer gezonde thee gemaakt.

Vanaf september oogsten
Yacon kan geteeld worden in de tuin en in grote potten op balkon of terras. De plant is niet gevoelig voor ziekten of plagen en stelt geen bijzondere eisen aan grond of klimaat, kan in de volle zon en half schaduw en heeft regelmatig water nodig. De planttijd is van april tot en met juni. Omdat de Yacon niet winterhard is moeten de knollen vanaf eind september, maar zeker voor de vorst, geoogst worden.

yacon bloem   Yacon wortel

Broedknollen en eetknollen
De plant produceert twee soorten knollen, wat uniek is in de plantenwereld. Broedknollen voor vermeerdering en eetknollen voor consumptie. De knollen zijn in een donkere en koele kelder of koelkast lang en gemakkelijk te bewaren. Hoe langer bewaard hoe zoeter ze worden. De broedknollen kunnen in het volgende jaar weer geplant worden.

Geschikt voor diabetici

De eetknollen zijn zeer gezond, goed voor de lijn, kunnen een gunstige werking hebben voor diabetici en stimuleren de ontwikkeling van een goede darmflora. Voor consumptie zijn er veel mogelijkheden, bijvoorbeeld in verse salade, als garnering, gekookt als groente enzovoort. Voor meer info en recepten kijk op: yacon recepten

Bron foto: pixabay/ Asra Plant