Zesde Open Tuinendag Utrecht – De zesde Open Tuinendag Utrecht vindt plaats op zaterdag 2 juli. Bijna vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.

Zesde Open Tuinendag Utrecht

Achter de muren

Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken. Het programma van de Open Tuinendag biedt volop mogelijkheden om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal opengestelde tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven.

Dick Bruna

Dit jaar zullen bijna vijftig tuinen worden opengesteld voor publiek. Zo’n tien daarvan doen dit jaar voor de eerste keer mee. Hieronder twee klassiek aangelegde tuinen in de Hofpoort (ingang Nieuwegracht) en een weelderige voormalige bedrijfstuin achter de Jeruzalemstraat, waar Dick Bruna zijn atelier had.
Bijzonder is ook de tuin achter Oudegracht 333, waar tot 1966 de schrijfster Ina Boudier Bakker woonde. De schrijfster legde ook de tuin aan en deze is grotendeels in tact gebleven.
De liefhebber kan kiezen uit een rijk geschakeerd aanbod: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg en tuinen met beelden en vijvers. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 1 juli zevende Open Tuinendag Utrecht

Concert in Oude Hortus

Na afloop van de Open Tuinendag wordt in de Oranjerie van de Oude Hortus een concert aangeboden in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Het concert begint om 17.15 uur.

Daarnaast biedt de Hortus een avondopenstelling aan met een buffet in de tuin. Deze openstelling is vrij toegankelijk voor deelnemers aan de Open Tuinendag. Reserveren voor concert en/of buffet kan via www.opentuinendagutrecht.nl